1998: Αποχώρηση του Bay of Islands από τον Pete Bossley

Ο νικητής του 1998 αποτελείται από μια απλή μονοστρωμένη οροφή που κρέμεται απαλά πάνω από την σκελετική δομή του σπιτιού όπου οι απόψεις συνεχίζονται αδιάκοπα

1998: Αποχώρηση του Bay of Islands από τον Pete Bossley

Ο δύο φορές νικητής του Home of the Year Pete Bossley από τους Pete Bossley Architects συμφωνεί όταν του προτείνεται ότι αυτό το εξοχικό σπίτι είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της καριέρας του. "Έχει λάβει μεγάλη υποστήριξη και αναγνώριση", λέει. "Από τα στάδια σχεδιασμού πιστεύαμε ότι θα ήταν καλό και θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο".

Αλλά δεν ήταν βάρος που ζύγισε πάρα πολύ πάνω του. Με σαράντα μέτρα και με πολλαπλά επίπεδα, το σπίτι έχει όμως μια λιχουδιά που το κάνει να αισθάνεται σαν να υπάρχει ελάχιστα. Ένα καταφύγιο διακοπών για μια οικογένεια του Ώκλαντ, βρίσκεται χωρίς διακριτικό τρόπο μέσα σε μια βουτιά εκκαθάρισης σε ένα απομονωμένο Άπω Βόρεια νησί.

Αποφεύγοντας τον πειρασμό να τοποθετήσει το σπίτι στο κέντρο του κόλπου, ο Bossley επέλεξε αντί να τον τοποθετήσει στη μία πλευρά, που βρίσκεται ανάμεσα στις στάσεις του ώριμου kanuka. Από τη θάλασσα, το σπίτι είναι ελάχιστα διακριτό, η σκελετική ξύλινη δομή του που αναμειγνύεται με τους γύρω κορμούς δέντρων και τους διαφανείς τοίχους από γυαλί που επιτρέπουν μια θέα κατευθείαν μέσα από το κτίριο στις βουνοπλακέτες πλαγιές πίσω.

«Διερευνά την απουσία μιας μορφής σπιτιού υπέρ ενός απλού καταφυγίου», λέει ο Bossley, ο οποίος με τη βοήθεια του James Downey βοήθησε λεπτομερώς στο σχέδιο. Οι ιδιότητες του σπιτιού φαίνεται να έχουν καταγράψει την ουσία κάποιας εκδοχής Antipodean της ιδανικής βουκολικής ζωής, με το περιοδικό Monument της Αυστραλίας να λέει ότι έχει «επιτύχει σχεδόν μυθική κατάσταση».

Ενώ ικανοποιεί την επιθυμία του πελάτη του για όλες τις ανέσεις του σπιτιού, του έχει παράσχει ένα νησιώτικο καταφύγιο που είναι ένα πραγματικό ιερό από τη ζωή της πόλης. Μειωμένη σε μια απλή μονοστρωμένη οροφή που κείται πάνω από μια σειρά χώρων που εντείνουν τη φυσική πλαγιά της γης, το σπίτι προσφέρει διαφορετικά επίπεδα περιφράξεων από διαφανείς χώρους διαβίωσης σε πιο απομονωμένα υπνοδωμάτια.

Τοποθετώντας το σπίτι σε έναν άξονα βορρά-νότου και κάνοντάς το μόνο ένα δωμάτιο ευρύ, ο Bossley επέτρεψε σε κάθε δωμάτιο ίσες ποσότητες πρωινού και απογευματινού ήλιου, ενώ η επιλογή των ανατολικών και δυτικών καταστρωμάτων δημιουργεί ισάριθμους ηλιόλουστους ή σκιερούς χώρους διαβίωσης ως καταφύγιο από τον άνεμο. Τα γυάλινα τοιχώματα του σπιτιού επιτρέπουν την θέα στη θάλασσα ανεξάρτητα από το πού κάθεστε.

Ο Bossley συλλάβει το σπίτι ως "στρατόπεδο" στην περιοχή που αισθάνθηκε όσο το δυνατόν πιο χαλαρή, εξ ου και το κουτί-όπως μορφή των υπνοδωματίων και των λουτρών. Οι εν λόγω χώροι είναι επενδυμένοι σε κάθετες σανίδες κέδρου (παραδοσιακά εξωτερικό υλικό επένδυσης) και με συμπαγή τοιχώματα που εκτείνονται μόνο μέχρι το ύψος της πόρτας. Οι χώροι αυτοί συναρμολογούνται σαν μια σειρά σκηνών κάτω από τη μονή στέγη ή το «μύγα».

Η μορφή που μοιάζει με περίφραξη του κτιρίου παίρνει το σύνθημά του από μια «αγάπη για τη χρήση ξυλείας στα σπίτια της Νέας Ζηλανδίας» και τον αυστηρό τρόπο με τον οποίο αναλύονταν τα νεωτεριστικά κτίρια από το μεσαίο τμήμα αυτού του αιώνα. Ο Σουηδός αρχιτέκτονας Alvar Aalto έχει αναγνωρισμένη επιρροή στο σχεδιασμό καθώς και το έργο των αρχιτεκτόνων του Ομίλου στη χώρα αυτή κατά τη δεκαετία του 1950.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό του σπιτιού και ένας ξεχωριστός υπνοδωμάτιο που θάφτηκε στο θάμνο πίσω ήταν η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε ένα απομακρυσμένο νησί. Μια ομάδα οικοδόμων ταξίδευε καθημερινά από την ηπειρωτική χώρα φέρνοντας μαζί τους όλα όσα χρειάζονταν για τη διαδικασία κατασκευής. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές παλίρροιες οδήγησαν σε ανατροπές, αλλά το σπίτι ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την προθεσμία του ιδιοκτήτη.

Το χέρι-χέρι με το οικοδομικό έργο, ένα εντατικό σχέδιο φύτευσης είδε περισσότερα από 3000 γηγενείς δένδρους που φυτεύτηκαν. Ο σχεδιαστής τοπίου Gary Boyle ήταν επίσης προσεκτικός για να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του υφιστάμενου kanuka για να δανείσει την ιδιωτικότητα, καθώς και να μαλακώσει τη μορφή του σπιτιού.

"Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε το σπίτι πολύ προφανές, αλλά παράλληλα να εξασφαλίσουμε ότι κάθε χώρος θα έχει θέα", λέει ο Bossley. Σε όλο το σπίτι υπάρχει η αίσθηση ότι είναι κοντά στη φύση, τον καιρό και τους ήχους του θάμνου και της θάλασσας. Η περιορισμένη παλέτα υλικών που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό - δοκάρια Douglas Fir, οροφές από κόντρα πλακέ Fijian kauri, πλυμένα τοιχώματα κέδρου και δρύινα δάπεδα και ντουλάπια - παρέχει ένα εσωτερικό που δεν μειώνει ούτε ανταγωνίζεται την θέα.

Το σπίτι χρησιμοποιείται ως καταφύγιο όλο το χρόνο και για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη έκταση του γυαλιού υπάρχουν θερμαινόμενα δάπεδα και ανοιχτές φωτιές τόσο στο σπίτι όσο και στον ύπνο. Ένα υπαίθριο τζάκι επεκτείνει τις δυνατότητες για υπαίθρια ζωή.

Παρά το σχετικά καλοήθη κλίμα της Νέας Ζηλανδίας, είναι ακόμα σπάνιο να βρεθεί ένα σπίτι που καταφέρνει να επιτύχει μια τέτοια οικεία σχέση με την ύπαιθρο. Οπουδήποτε βρίσκεστε σ 'αυτό το σπίτι, η εμπειρία είναι να έρθετε σε επαφή με τη φύση, προστατευμένη μέσα σε μια κομψή και εκλεπτυσμένη σκηνή.

Φωτογραφία από : Patrick Reynolds.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here