2002: Η πρώτη νίκη του Stevens Lawson

2002: Η πρώτη νίκη του Stevens Lawson

Εάν αυτό το σπίτι στο Ώκλαντ ήταν ένα πρόσωπο, θα μπορούσατε ίσως να το περιγράψετε ως σύγχρονο, αλλά γνωρίζοντας το παρελθόν, με καλά οστά, ισχυρό χαρακτήρα και έναν υπαινιγμό ιαπωνικού στυλ. Για να μην αναφέρω ότι είναι κάτι παραπάνω από λίγο αινιγματικό.

Το σπίτι, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νίκολας Στίβενς από τους αρχιτέκτονες Stevens Lawson, δεν αποκαλύπτεται ταυτόχρονα. Τα δωμάτια εμφανίζονται καθώς κινείστε μέσα στο εσωτερικό - δεν υπάρχει άξονας όπου μπορείτε να σταθείτε και να δείτε την εξέλιξη των χώρων στο σύνολό τους. "Είναι σαν την ιδέα ενός κήπου Zen, όπου υπάρχει ένα συγκεκριμένο μυστήριο επειδή γνωρίζετε ότι υπάρχει περισσότερος χώρος γύρω από τη γωνία", λέει ο Stevens.

Δεν έχουν γίνει αλλαγές στο σπίτι από τότε που κέρδισε το σπίτι της χρονιάς το 2002, αλλά όπως αναμενόταν ο εξωραϊσμός έχει αυξηθεί - κάνοντας το κτίριο να φαίνεται και να αισθάνεται πιο εδραιωμένο. "Δεν μοιάζει πλέον με ολοκαίνουργιο σπίτι, κάτι που μου αρέσει αρκετά", λέει ο Stevens.

Με την εξωτερική κατακόρυφη επένδυση από κέδρο, τη μορφή κονσόλας και το λευκό μπλοκ από σκυρόδεμα, το σπίτι δίνει το φόρο τιμής στην ξυλογλυπτική ανταπόκριση της Νέας Ζηλανδίας στον διεθνή μοντερνισμό, ιδιαίτερα στα σπίτια των αρχών της δεκαετίας του '60 / αρχές της δεκαετίας του '60 στο Ώκλαντ από τον εκπαιδευμένο αρχιτέκτονα της Πράγας Βλαντιμίρ Κάκαλα.

«Ήθελα να πάρω την τοπική γλώσσα της Νέας Ζηλανδίας στα μέσα του αιώνα, να την δώσω σε μια σύγχρονη ερμηνεία και να την κάνω προσαρμοσμένη, σύνθετη και δραματική», εξηγεί ο Stevens.

Ο αρχιτέκτονας λέει ότι η μορφή ξύλινου κουτιού προσφέρει εκπλήξεις. "Η απλή ξυλεία δίνει πολύ λίγα από αυτά που είναι μέσα, αλλά μόλις μπείτε στο σπίτι υπάρχει ένας πλούτος υφής και χρώματος".

Στεγασμένη σε ένα κεκλιμένο τμήμα στο τέλος ενός βράχου, το σπίτι εξακολουθεί να φιλοξενεί την εσωτερική σχεδίαση Ann Motion και τον σύζυγό της John. Η Ann συνεργάστηκε με τον Stevens σε κάποιο τμήμα του εσωτερικού σχεδιασμού, ενώ η John διαχειρίστηκε την κατασκευή από τον Chris Doidge των Doidge Builders.

Η εμπλοκή του αρχιτέκτονα άρχισε με τη βοήθεια των πελατών του να αναζητούν το σωστό τμήμα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια επικλινής τοποθεσία 531 τετραγωνικών μέτρων που βλέπει πάνω σε καθιερωμένα δέντρα της γειτονιάς.

Η προστασία προσωπικών δεδομένων ήταν μια από τις βασικές απαιτήσεις της πρωτοβουλίας και ενώ το έργο έδωσε την ευκαιρία στην Ann να ασκεί την εσωτερική διακόσμηση για να συμπληρώσει το έργο του Stevens και να ταιριάζει στη δική του σύντομη παρουσίαση, η προσέγγιση του John ήταν ρεαλιστική. "Το σπίτι έπρεπε να είναι άνετο και ζωντανό", λέει.

Ενώ ο Stevens λέει ότι είναι απρόθυμος να πει ότι η επίλυση προβλημάτων είναι η πρώτη σκέψη στην αρχιτεκτονική, είχε έναν λιγότερο απλό χώρο για να δουλέψει. Η υποδιαιρεθείσα ιδιοκτησία διασχίστηκε με αποχετεύσεις και τρία φρεάτια, ενώ ένα δεδομένο που καθορίστηκε από τους γείτονες που πούλησαν την ιδιοκτησία επέβαλε περιορισμό ύψους.

Ενώ η διαμόρφωση του σπιτιού των 350 τετραγωνικών μέτρων και ο εξωραϊσμός του έπρεπε να φιλοξενήσει οχήματα που ήταν σε θέση να ελιχθούν μέσα και έξω από το διπλό γκαράζ, ο Stevens θέλησε το σημείο άφιξης των επισκεπτών να είναι εντυπωσιακό.

Η αίθουσα εισόδου διπλού ύψους επιτυγχάνεται μέσω μιας πόρτας από χάλυβα και γυαλί και τα παράθυρα θυμίζουν μια οθόνη Shoji. Δρύινο δάπεδο δίνει αυτό το χώρο την αίσθηση μιας γκαλερί τέχνης.

Βήματα οδηγούν κάτω στο κύριο καθιστικό του σπιτιού και μακριά σε έναν πιο οικείο, βράδυ χώρο διαβίωσης. Η κουζίνα δεν είναι ανοιχτή - είναι συνδεδεμένη με το κυρίως καθιστικό με μερικά βήματα και μια πόρτα από χάλυβα και γυαλί.

Μετακινώντας στον επάνω όροφο, η αλλαγή ανάμεσα στις ζωντανές ζώνες και τις ιδιωτικές κρεβατοκάμαρες χαρακτηρίζεται από ένα βελούδινο πράσινο χαλί από βελούδο. Τα υπνοδωμάτια είναι πλημμυρισμένα με φως από παράθυρα πλήρους ύψους σε κάθε άκρο της ακανόνιστης μορφής κουτιού.

Εκτός από την αντοχή στη μορφή και τη γραμμή του, το σπίτι είναι τέλεια τοποθετημένο για ιδιωτικότητα. Η Ann επιβεβαιώνει ότι συνεχίζει να απολαμβάνει το σπίτι: "Στην πραγματικότητα, τόσο πολύ ώστε, ενώ αρχικά χτίσαμε το σπίτι να πουλήσει, δεν έχουμε απομακρυνθεί ακόμη", λέει.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here