2011: Ο Michael O'Sullivan πηγαίνει άγριος στη δυτική ακτή

Από την παραλία Kare Kare, το σπίτι της χρονιάς 2011 είναι αόρατο αλλά για μια σχισμή ουρανού που αντανακλάται στα μεγάλα οριζόντια παράθυρα του σαλόνι

2011: Ο Michael O'Sullivan πηγαίνει άγριος στη δυτική ακτή

Από κάτω στη μαύρη άμμο της παραλίας Kare Kare το σούρουπο, το Σπίτι της Χρονιάς 2011 είναι αόρατο αλλά για μια σχισμή ουρανού που αντανακλάται στα μεγάλα οριζόντια παράθυρα του καθιστικού του. Μέχρι στιγμής, τόσο προβλέψιμο: δεν υπάρχει τίποτα κακό με την αρχιτεκτονική που σχεδιάστηκε για να συνδυάσει το τοπίο της, αλλά δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σχετικά με αυτήν την ιδέα. Αυτό που ανυψώνει αυτό το μικρό σπίτι από το συνηθισμένο σεβασμό στο μοναδικό επίτευγμα είναι αυτό που κρύβεται πίσω από το σκοτεινό καμουφλάζ του: μία μαγική σειρά εσωτερικών χώρων περιτυλιγμένη γύρω από μια φιλόξενη αυλή, μία διάταξη μοναδική και μυϊκή όπως η σταματώντας την θέα έξω.

Είναι ένα σπίτι σχεδιασμένο για να μην κοιτάζει - στην πραγματικότητα, είναι τόσο καλά κρυμμένο στον θάμνο ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε μια αξιοπρεπή επίθεση σε αυτό - αλλά για να κοιτάξουμε από, ένα μέρος που επιδέξια εκτελεί ένα βαθύ τόξο στο τοπίο, ενώ ταυτόχρονα τολμούν να υποθέσουν ότι μπορεί να κάνει μια υπέροχη εμφάνιση ακόμη καλύτερη. Με κάποιο τρόπο, το θαύμα που είναι αυτή η παραλία της δυτικής ακτής γίνεται ακόμα πιο θαυμάσιο όταν βλέπει κανείς από μέσα.

Οι απόψεις είναι η ευλογία και η κατάρα πολλών σπιτιών της Νέας Ζηλανδίας. Τα αξιοπρόσεκτα τοπία μας δίνουν προσοχή, αλλά πολλά από τα σπίτια μας σβήνουν και είναι απροσδιόριστα σε απάντηση. Σε διαφορετικά χέρια αυτό το σπίτι, από τον Michael O'Sullivan από τους αρχιτέκτονες του Bull O'Sullivan του Auckland, θα μπορούσε να έχει καλύψει με αυτόν τον τρόπο. Οι ιδιοκτήτες του, ο πρώην δήμαρχος του Waitakere City, Bob Harvey και η σύζυγός του Barbara, ζήτησαν από τον Michael να τονίσει ότι «ένα σπίτι που δεν πρέπει να είναι επιδεικτικό σε κανέναν εξωτερικό τρόπο».

Συνέχισαν να επιδεικνύουν το βάθος των δημοκρατικών ενστίκτων τους, όχι μόνο διαβουλεύοντας τους γείτονες για το σχεδιασμό, αλλά ζητώντας από τον Michael να αλλάξει πτυχές του σπιτιού που προκάλεσαν αρνητικές παρατηρήσεις (ο αρχικός σχεδιασμός του Michael χαρακτήριζε ένα πρόβολο που επέτρεψε στο σαλόνι να προβάλει λίγο την άκρη του λόφου · το πρόβολο αφαιρέθηκε και το σαλόνι μειώθηκε μετά από την αντίθεση ενός γείτονα).

Ένας μικρότερος άνθρωπος θα μπορούσε να έχει απομακρυνθεί από μια τέτοια συμβουλευτική αναταραχή ή να δει το αρχικό του όραμα για το γλίστρημα του σπιτιού από το χέρι του. Εκτός όμως από μια αποφασιστική σειρά, ο Μάικλ ήξερε ότι αν μπορούσε να πλοηγηθεί επιτυχώς στη διαδικασία, οι ισχυρές και ζεστές προσωπικότητες του Μπόμπρα και της Μπάρμπαρα και η βαθιά του προσήλωση στο Kare Kare του πρόσφεραν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια αίσθηση ατομικής και ατομικής αρχιτεκτονικής.

Εκτός αυτού, ο Michael είχε αναζητήσει ενεργά τη δουλειά: κατάφερε να συναντήσει το ζευγάρι στην περιοχή όταν έφτασε στο Kare Kare με έναν σύντροφο ράγκμπι που γνώριζε τον Bob και τη Barbara και είχε πέσει από το ακίνητο για να πούμε γεια. Σε αυτό το στάδιο, ο Bob και η Barbara μόλις πρόσφατα αγόρασαν τον τόπο, ο οποίος στη συνέχεια καταλάμβανε ένα μικρό, υγρό σπίτι από τούβλα και ξυλεία της δεκαετίας του 1940 (το ζευγάρι και τα πέντε παιδιά τους είχαν περάσει προηγουμένως δεκαετίες Σαββατοκύριακου και αργιών κοιλάδα). Ο Michael εξέπληξε το site και αργότερα έγραψε στο ζευγάρι μια επιστολή που προσέφερε τις υπηρεσίες του.

"Τους είπα ότι αν ενδιαφέρονται για την οικοδόμηση ενός ζεστού, ανακουφιστικού σπιτιού θα μου άρεσε να κάνω κάτι γι 'αυτούς", θυμάται. Δύο χρόνια αργότερα, παρά το γεγονός ότι γνώρισε μια σειρά άλλων αρχιτεκτόνων που απελπισμένοι να σχεδιάσουν κάτι γι 'αυτούς σε έναν τέτοιο ιστότοπο, η Barbara κάλεσε και ρώτησε αν μπορούσαν να μιλήσουν στον Michael για το τι θα μπορούσαν να χτίσουν στην ιδιοκτησία. Γιατί αυτός ">

Το ζευγάρι, που εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης της οικογενειακής τους κατοικίας στο δυτικό Όκλαντ, δήλωσε στον Michael ότι ήθελε μια υποχώρηση, ένα μέρος για να περάσουν την επικείμενη συνταξιοδότησή τους βυθισμένη στο τοπίο που αγαπούν (ο Bob, που ήταν μέλος του Kare Kare Surf Lifesaving Club για 55 ετών, είναι σήμερα πρόεδρος της ελεγχόμενης από το συμβούλιο αναπτυξιακής υπηρεσίας Waterfront Auckland, η πρώην μαία της Barbara, είναι πλέον celebrant). "[Θέλαμε να είναι] ένας ιδιωτικός χώρος σε αυτό που ήταν μια πολύ δημόσια ζωή, " λέει ο Bob ", ένα μέρος για να υποχωρήσει και να διαβάσει και να γράψει και να σκεφτεί. Και για την ευκαιρία να μοιραστούμε το χρόνο που έχουμε με τα παιδιά μας. "

Ήξεραν τι ήθελαν να νιώσουν στο σπίτι, αλλά πώς θα φαινόταν ήταν ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Για να τους βοηθήσει να αποφασίσουν, ο Michael δημιούργησε τρία πολύ διαφορετικά μοντέλα που παρουσίασε ταυτόχρονα. Η πρώτη, μάλλον συμβατική δομή, απορρίφθηκε από τη Barbara ως "που μοιάζει πολύ με ένα σπίτι". μια μεγαλύτερη, φαινομενική πρόταση πήρε το binned επειδή έμοιαζε με "κάτι που ένας δήμαρχος wanker στο Auckland θα ανήκει"? το τρίτο μοντέλο - πάντα η προτίμηση του Μιχαήλ - θαυμάστηκε για τη διακριτικότητα και την οικειότητα του και έδωσε το πράσινο φως. Η βασική ιδέα, λέει ο Michael, είναι ότι το σπίτι "είναι το υπόλειμμα ενός αντικειμένου που βρέθηκε στους αμμόλοφους".

Η μεγάλη πρόκληση του σχεδίου ήταν να πάρει φως: η προοπτική είναι προς τα νότια, ενώ ο λόφος προς τα βόρεια σήμαινε ότι το παλιό σπίτι στο χώρο δεν είχε καθόλου ήλιο στους πιο κρύους μήνες του έτους. Ο Μιχαήλ εγκατέστησε την αυλή του νέου σπιτιού για να καταλάβει το αποτύπωμα της αρχικής κατοικίας, επιτρέποντας στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τη σκιά του λόφου προς την παραλία. Σχεδίασε το ανώτατο όριο για να σκαρφαλώσει στα βόρεια για να τραβήξει τον χειμερινό ήλιο όσο το δυνατόν πιο μακριά και να κάνει την αυλή να νιώθει σαν αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού, μια κίνηση που ωθεί την προοπτική της όψης στην παραλία σε μια σφιχτή οριζόντια σχισμή.

Οι πίνακες κέδρου της οροφής είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του χώρου διαβίωσης, αλλά αποφεύγουν κάθε αίσθηση καταπιεστικότητας εμφανίζοντας να χωρίσουν σε μέρη, με τις σανίδες να δίνουν τη θέση τους σε διπλά τζάμια από γυάλινη οροφή πάνω από την τριγωνική ντουλάπα και το μακρύ, για να καθίσετε και να κοιτάξετε την παραλία. Ένα άνετο δευτερεύον σαλόνι ανοίγει στην αυλή και μπορεί να λειτουργήσει ως εφεδρικό υπνοδωμάτιο, ενώ το υπνοδωμάτιο που μοιάζει με bunker του Bob και Barbara προσφέρει καταφύγιο σε μια νότια καταιγίδα.

Ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα φαίνονται γνωστά στον στενό παρατηρητή. Σχεδόν στο χρόνο που σχεδίαζε το σπίτι του Bob και της Barbara, ο Michael ίδρυσε το δικό του οικογενειακό σπίτι στη γέφυρα Mangere, μια φιναλίστ στο βραβείο Home of the Year το 2009, και ένα είδος εργαστηρίου για το έργο που θα έκανε αργότερα για τους Bob και Barbara σπίτι. "Καθώς κτίζω Mangere, προσπαθούσα πραγματικά να τα βγάλω για τη θέση τους", λέει ο Michael.

Ο Bob και η Barbara θα έρθουν να παρατηρήσουν τα πειράματα του Michael με αυτό που ο αρχιτέκτονας αποκαλεί "οικειότητα των χώρων" (σε 129 τετραγωνικά μέτρα, το σπίτι δύο κατοικιών του Bob και Barbara είναι μόλις 12 τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο από το μικρό σπίτι του Michael) στοιχεία όπως η οροφή του weatherboard και η μαύρη ασφαλτική μεμβράνη που καλύπτει τα πίσω τοιχώματα του σπιτιού του Μιχαήλ και το εξωτερικό του Bob και της Barbara. Όχι ότι το κάθε πείραμα επιλύθηκε από τη στιγμή που σχεδιάστηκε το σπίτι του Μπόμπρα και του Μπάρμπαρα: ο Μιχαήλ ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του για ένα πάτωμα που έμοιαζε με την μαύρη άμμο του Kare Kare, μετακινώντας το από την παραλία και τοποθετώντας λεπτά στρώματα στο πάτωμα του σκυροδέματος ένα ακρυλικό πολυμερές.

Οι αναβοσβήνειες αυτού του πνεύματος DIY ζωντανεύουν άλλα μέρη του σπιτιού, δημιουργώντας χαλαρές στιγμές σε μια κατά τα άλλα σφιχτά οργανωμένη δομή. Ανακτημένοι σωροί από το παλιό Cornwallis Wharf που ο Bob ήθελε να ενσωματώσει στο κτίριο από μια προβλήτα που επεκτείνει το μονοπάτι από την ανατολική πλευρά του σπιτιού σε μια αυτοσχέδια πλατφόρμα προβολής. το φως της λεπίδας που κρεμάει πάνω από το μαύρο μαρμάρινο νησί της κουζίνας έγινε από τον Michael για τον Bob και τη Barbara για την 40η επέτειο.

Όταν το σπίτι ολοκληρώθηκε, ο Bob και η Barbara ζήτησαν από τον φίλο τους Rewi Spraggon να δημιουργήσουν μια τοιχογραφία δύο τοιχωμάτων που αντιπροσωπεύει το Harvey whanau. Αλλού, έχουν κρεμάσει ιστορικές φωτογραφίες των περιχώρων της Δυτικής Ακτής, ενώ μια ξυλογλυπτική κοντά στην πόρτα είναι μια τανγκό που δόθηκε στον Μπομπ το 1993 από τον Te Kawerau ένα Maki, το tangata whenua του Waitakere. "[Το σπίτι] είναι ένας πολύ ισχυρός συνδυασμός του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος", λέει ο Bob.

Και παρόλο που ήταν ευτυχής να αγκαλιάσει αυτόν τον πλούτο, ομολογεί επίσης ότι «περιφρονεί την άνεση - μου αρέσουν τα βασικά πράγματα στη ζωή και ήθελα ένα σπίτι που ήταν αυστηρά λειτουργικό, το οποίο υποθέτω ότι πηγαίνει πίσω στις σοσιαλιστικές ρίζες μου. Είναι σπαρτιατικός και στωικός ". Αυτό εξαρτάται φυσικά από τον τρόπο με τον οποίο ορίζετε την πολυτέλεια. Έξω εδώ στην ακτή σε μια χειμωνιάτικη χειμερινή μέρα, το προνόμιο να βρεθείτε σε αυτό το μακρύ παράθυρο και να κοιτάξετε έξω στην παραλία μοιάζει με όλη την πολυτέλεια που κάποιος μπορεί να χρειαστεί ποτέ.

Φωτογραφία από : Patrick Reynolds. Λέξεις Από : Jeremy Hansen.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here