Ένα σκυρόδεμα στο πίσω μέρος μιας βίλας καταφέρνει να συγκρίνει και να αντιπαραβάλει

Ένας «αντίθετος-διαισθητικός» σχεδιασμός μεταμόρφωσε αυτή την παλιά βίλα σε σύγχρονο, ιδιωτικό χώρο χωρίς να διακυβεύσει την ακεραιότητα του κτιρίου 110 ετών

Μια ανακαίνιση βίλας που συνδυάζει τότε και τώρα

Είναι κάτι γνωστό, με πολύ λιγότερο γνωστό αποτέλεσμα. Όπως και πολλές βίλες, αυτό το σπίτι είχε μια αμήχανη σχέση με το κατώφλι του: καθόταν ψηλά πάνω από έναν επικλινή γκαζόν με μια σειρά από άπαχο-tos, το πρώτο από τα οποία είχε προστεθεί πολύ λίγο μετά την κατασκευή του σπιτιού. Υπήρχε ένα μεγάλο, ψηλό κατάστρωμα που κατέβηκε, προσπαθώντας απελπισμένα να φτάσει στο γκαζόν. Προστέθηκε σε αυτό, η τοποθεσία έπεσε προς τα νότια, με ένα σύμπλεγμα γειτόνων που υψώνεται πάνω από το πίσω γκαζόν στη βόρεια πλευρά.

Ενώ το προφανές πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε ένα μεγάλο κιβώτιο με βόρειο προσανατολισμό, που θα είχε εκθέσει τους κατοίκους στους γείτονες και θα ανέβαζε μεγάλο μέρος του χλοοτάπητα. Αντ 'αυτού, το σχέδιο του αρχιτέκτονα Gerrad Hall ισοφάρισε την πίσω αυλή και κατεδάφισε τα άπαχα προς τα πίσω στον πυρήνα του κτιρίου, επεκτείνοντας το σπίτι με μια δυτική πρόσοψη και μία μονοόροφη πτέρυγα κατά μήκος του βόρειου συνοριακού χώρου γκαράζ, εξωτερική περιοχή.

Μαζί, οι δύο δημιουργούν μια προστατευμένη, ιδιωτική αυλή γύρω από το γκαζόν και την πισίνα. "Είναι αντίθετο-διαισθητικό, αλλά έβαλα σχεδόν το περίγραμμα πάνω από οτιδήποτε άλλο", λέει ο Hall. "Καθιστώντας το σπίτι στην ανηφόρα, αυτόματα δίνει την ιδιωτικότητα στο σπίτι."

Οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αντιγραφή της βίλας στην προσθήκη, ούτε και η Hall, η οποία συνεργάστηκε με την εσωτερική σχεδίαση Yvette Jay για το συγκρατημένο σύγχρονο σχέδιο σε όλο το σπίτι. Αλλά είχε έρθει να εκτιμήσει τις ευγενικές αναλογίες βίλας με τα χρόνια και πήρε μια συμπαθητική προσέγγιση. Από το δρόμο, είναι η επιτομή της βικτωριανής ιδιοσυγκρασίας: παράθυρο κόλπων, βεράντα επιστροφής, τριαντάφυλλα. Υπάρχει μια πλαγιά δρόμος και ένα ενιαίο γκαράζ - το παλιό σπίτι φαίνεται σχεδόν εντελώς ανενόχλητο, παρά το γεγονός ότι ξαναχτίστηκε από μέσα προς τα έξω.

Η βίλα είναι ένας ευχάριστος χώρος, με υπνοδωμάτια και ένα οικογενειακό μπάνιο, όλα αναλυτικά σύμφωνα με το 110χρονο σπίτι. "Οι άνθρωποι σκίζουν τα μαλλιά τους όταν ξανακτίστε μια βίλα από το εσωτερικό stick με το ραβδί", λέει ο Hall της εξαντλητικής ανακαίνισης. "Αλλά όταν είσαι αρχιτέκτονας, προσπαθείς να βρεις κάποια πράγματα που δημιουργούν μια δυναμική ένταση."

Αυτή η ένταση ξεκινάει όταν φτάνετε στο τέλος του διαδρόμου και βγαίνετε σε αυτό που ο Hall ονομάζει το "μεγάλο δωμάτιο", ένας χώρος διπλού ύψους με κουζίνα και τραπεζαρία, έφτασε κάτω από μεγάλες σκάλες από σκυρόδεμα στηριγμένες σε ένα κομψό μαύρο χαλύβδινο πλέγμα που τρέχει το πλήρες ύψος του δωματίου.

Το κοίλο χτύπημα ενός ξύλινου δαπέδου αλλάζει στο συμπαγές κολόβωμα του σκυροδέματος και τα υλικά αλλάζουν από γυαλισμένο καούρι και άσπρη βαφή σε γκρι σοβά και σκυρόδεμα και σκούρα βαμμένη δρυς. Πάνω από σας είναι ένα κενό διπλού ύψους, ενώ μερικά βήματα οδηγούν σε ένα δεύτερο καθιστικό, ένα συμπιεσμένο μικρό σπήλαιο κάτω από το επίπεδο του γκαζόν.

Στη βόρεια πλευρά, προσεκτικά τοποθετημένα παράθυρα και φεγγίτες φέρνουν στο φως, έτσι ώστε να πέφτουν απέναντι και μέσα από το κτίριο, ενώ ο δυτικός ήλιος κρατιέται στον κόλπο με ξύλινη επένδυση στην κύρια κρεβατοκάμαρα και ένα συμπαγές τοίχο πάνω από την κουζίνα. Είναι μια ευχάριστη, προσεκτικά ελεγχόμενη εμπειρία. "Μπορείτε πάντα να λύσετε τον ήλιο που σκέφτομαι", λέει ο Hall. "Αλλά υπάρχουν χωρικά πράγματα που μοιάζουν πιο σημαντικά ως πρώτη κίνηση για μένα".

Παρά την εφεδρική, συγκρατημένη παλέτα στην προσθήκη, υπάρχουν λεπτές, προσεκτικές συνδέσεις. Καθώς κατεβαίνετε στην αίθουσα και κοιτάτε μέσα από ένα κομψό ζευγάρι γαλλικών πόρτων σε πλήρη ύψος: πέρα ​​από αυτά ένα παράθυρο κοιτάζει προς τα πίσω στην αυλή μέσω της οθόνης ξυλείας. "Το να είσαι σε θέση να περπατάς σε μια βίλα και να βλέπεις το τέλος έμοιαζε πάντα πολύ σημαντικό για μένα", λέει ο Hall.

Τελικά, καμία από τις πλευρές του σπιτιού δεν είναι ιδιαίτερα λαμπερή και αυτό ίσως είναι γιατί κάθονται τόσο άνετα μαζί. "Αυτός ο τρόπος κατασκευής των πραγμάτων είναι ακόμα απίστευτα επιδέξιος, αλλά επιτρέπει την εμφάνιση της διαδικασίας στο τελικό αποτέλεσμα", λέει ο Hall. "Κάνει τα πράγματα πιο ζωντανά, και πιο ενδιαφέρον."

Λέξεις : Simon Farrell-Green. Φωτογραφία από : Tash Hopkins.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here