Το σπίτι της Νέας Ζηλανδίας για το έτος 2015

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ένα σπίτι στο Ώκλαντ, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Richard Naish του RTA Studio για τη δική του οικογένεια, έχει επιλεγεί ως το σπίτι της χρονιάς 2015.

Φόρτωση της συσκευής αναπαραγωγής ...

Το σπίτι επιλέχθηκε από έξι φιναλίστ που βρίσκονται στο Auckland, το Waikato, το Gisborne και το Wanaka.

Ο Richard Naish λαμβάνει ένα βραβείο αξίας 15.000 δολαρίων για το σχεδιασμό του σπιτιού με πέντε υπνοδωμάτια (χάρη στους χορηγούς βραβείων Altherm Window Systems). Βρίσκεται σε μια γειτονιά παραδοσιακών μπανγκαλόου και βίλες στο προάστιο του Gray Lynn του Auckland, το σπίτι αποτελείται από τρία περίπτερα που συνδέονται με ένα μακρύ, δρόμο-όπως διάδρομο.

Το E-Type House στο Grey Lynn του Ώκλαντ, από τον Richard Naish του RTA Studio.

"Μας άρεσε πολύ το σπίτι γιατί εκφράζει τόσο πολλές ιδέες τόσο επιδέξια", λέει ο αρχισυντάκτης Jeremy Hansen, ένας από τους τρεις κριτές του βραβείου. "Δείχνει πώς η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη και συμπαθητική παρουσία σε μια γειτονιά της κληρονομιάς. Κάνει απίστευτα έξυπνη χρήση του site του, με μια σειρά από ευχάριστες αυλές και «αίθουσες κήπου» που αισθάνονται όχι σε εσωτερικό χώρο, και όχι αρκετά έξω. Αποφεύγει το συμβατικό μοντέλο ζωντανής υπαίθρου υπέρ μιας σειράς τέλεια διαμορφωμένων μικρότερων χώρων. Σε μια εποχή γενικών δωματίων σχεδιασμένων κατά κύριο λόγο με την αξία μεταπώλησης στο μυαλό, αυτό το σπίτι αισθάνεται ισχυρή και πρωτότυπη, προσαρμοσμένη ειδικά στις σίγουρες γεύσεις των ιδιοκτητών του. Πολύ απλά, είναι ένα υπέροχο σπίτι για να είσαι μέσα - αισθάνεται σαν να έχετε εισέλθει σε έναν άλλο κόσμο. "

Οι χώροι διαβίωσης του σπιτιού είναι επενδυμένοι με κροσέ, αρωματικούς κέδρους. Εδώ, η κουζίνα και η τραπεζαρία βλέπουν σε μια από τις αυλές του σπιτιού.

Ο Ναϊς σχεδίασε το σπίτι για τη σύζυγό του και τρία παιδιά που μεγάλωναν. Τα σκαλιά των τριών κιόσκια του σπιτιού, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο είναι τοποθετημένα στην περιοχή, μιμούνται την κλίμακα και το ρυθμό των γύρω βιλών. Ο Νάϊς περιγράφει το σπίτι σαν ένα σχέδιο τύπου «Ε»: μοιάζει με ένα ανώτερο «Ε» όταν βλέπει από πάνω, με αυλές που καταλαμβάνουν τα κενά ανάμεσα στις οριζόντιες γραμμές του Ε. Οι διακριτικοί χώροι του σπιτιού μέσα στα περίπτερα συνοδεύονται από το διάδρομο και τα "δωμάτια του κήπου" του, τα οποία διαχέονται στις αυλές.

Το σπίτι αποτελείται από τρία συνδεδεμένα διώροφα περίπτερα που περπατούν κάτω από το στενό σημείο.

"Ήταν μια τόσο συγκλονιστική εμπειρία", λέει η Julie Eizenberg από τους αρχιτέκτονες του Koning Eizenberg του Λος Άντζελες, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Νέα Ζηλανδία για να είναι διεθνές μέλος της κριτικής επιτροπής του Home of the Year. "Αυτό το σπίτι αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να έχεις κάτι ιδιαίτερο για έναν ιστότοπο για να κάνεις κάτι ιδιαίτερο σε αυτό. Κάθε σπίτι όπου μπαίνω, το δοκιμάζω: Θα έμενα εδώ ">

Το σπίτι, μαζί με τους πέντε φιναλίστ στο βραβείο του 2015, παρουσιάζονται στο περιοδικό Home of the Year του HOME, τώρα σε ειδήσεις.

Φωτογραφία από: Patrick Reynolds.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here