Ένα εξοχικό σπίτι Queenstown αποκαλύπτει τη χαρά να ονειρεύεστε μικρά

Είναι μικρό - 120 τετραγωνικά μέτρα - και τέλεια διαμορφωμένο. Είναι επίσης ένα μάθημα για το πόσο λίγο μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι αρκετό. Πρόκειται για ένα εξοχικό σπίτι σε κεντρική ιδιοκτησία του Otago, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά ως το πρώτο κομμάτι σε ένα μεγαλύτερο παζλ που περιελάμβανε μια νέα οικογενειακή κατοικία

Ένα γωνιακό παράθυρο τυλίγει ένα από τα υπνοδωμάτια. Φωτογραφία από τον Patrick Reynolds.

Το ακίνητο, με τους πέτρινους στάβλους του 1870, ένα υπόστεγο κοτόπουλου και ένα καταρρέον εξοχικό σπίτι, αγοράστηκε από ένα ζευγάρι με δύο παιδιά που επέστρεψαν στη Νέα Ζηλανδία σχεδόν πριν από μια δεκαετία μετά από 13 χρόνια στο εξωτερικό. Μετά από μια μακρά, προσεκτική διαδικασία ανάπτυξης, οι παλιοί στάβλοι είναι τώρα το σπίτι των δύο υπνοδωματίων της οικογένειας, και το υπόστεγο κοτόπουλου μετατράπηκε σκεπτικώς σε γραφείο.

Αυτό που η έλλειψη του ακινήτου ήταν χώρος για να επισκεφτείτε τους φίλους και την οικογένεια. Η αρχική κατοικία 140 ετών ήταν τόσο ερειπωμένη, θεωρήθηκε ανεπανόρθωτη, ακόμη και από συμβούλους κληρονομιάς. Έτσι, ένα σχέδιο είχε εκκολαφθεί για την κατασκευή ενός ξενώνα στο αποτύπωμα 100 τετραγωνικών μέτρων του εξοχικού σπιτιού. Ήταν ένας τρόπος για να διατηρηθεί η παρουσία του αρχικού κτιρίου που είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα να αποφευχθεί το πλήθος των ζητημάτων συγκατάθεσης πόρων που μια μεγαλύτερη κατοικία θα είχε πυροδοτήσει.

Η σειρά Remarkables είναι πίσω από το εξοχικό σπίτι. Φωτογραφία από τον Patrick Reynolds.

Οι ιδιοκτήτες ήθελαν κάτι "που δεν ήταν το design du jour - κάτι που θα εξακολουθούσε να αισθάνεται κλασικό σε 50 χρόνια". Θαυμάζονταν την απλή πρακτικότητα, τη σιωπηρή υλική παλέτα και τον αέρα συντήρησης των σπάνιων σκανδιναβικών σπιτιών. Μου άρεσε η ιδέα ενός σύγχρονου εξοχικού σπιτιού που χτίστηκε για να διαρκέσει.

Διαφορετικά, πήγαν στον αρχιτέκτονα Domenic Alvaro, με έδρα το Σίδνεϊ, με μια αρκετά ανοιχτή συνομιλία. Γνωρίζουν τον Alvaro όταν εργάστηκε σε ένα αυστραλιανό έργο που είχε αναθέσει από την εταιρεία του Woods Bagot, όταν ζούσαν εκεί. (Όπως και πολλά μεγάλα αυστραλιανά κτίρια, ο Woods Bagot εργάζεται για το σχεδιασμό του νέου συνεδριακού κέντρου του Christchurch, παρόλο που η Alvaro δεν εμπλέκεται άμεσα σε αυτό το έργο).

Οι πέτρινοι στάβλοι του 1870, που βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα από το νέο εξοχικό σπίτι, μετατράπηκαν ευαισθησία στο σπίτι της οικογένειας των ιδιοκτητών. Φωτογραφία από τον Patrick Reynolds.

Ο Αλβάρο ήρθε στο Κουίνσταουν και του άρεσε αυτό που είδε. "Ήταν μια εκπληκτική τοποθεσία, " θυμάται. "Μου άρεσε πολύ το πλαίσιο των υφιστάμενων οροσειρών, αλλά μου άρεσε επίσης η σκέψη των αρχών της Νέας Ζηλανδίας όσον αφορά την κληρονομιά: ότι δεν είναι μόνο αυτά που μοιάζουν, αλλά ενδιαφέρονται για μια ευρύτερη ανάγνωση του πλαισίου της τοποθεσίας. "

Αυτό σήμαινε ότι το συμβούλιο ήταν ευτυχής για ένα σύγχρονο κτίριο που πρέπει να ανεγερθεί για να αντικαταστήσει το αρχικό εξοχικό σπίτι, αρκεί να εξομοιώνει την κλίμακα και την τοποθέτησή του στην περιοχή. Όπως αποδείχθηκε, το αρχικό εξοχικό σπίτι διέταξε επίσης το σχεδιασμό με τρόπους που δεν είναι αρχικά προφανείς. Το υψηλότερο σημείο της μονόπικης στέγης του νέου κτιρίου είναι το ίδιο με την κορυφή του τσεπάκι του παλιού εξοχικού σπιτιού, για παράδειγμα. Και ο προσανατολισμός του παλιού κτιρίου αποδείχθηκε ότι ταιριάζει με τη νέα δομή, επιτρέποντας στη γενναιόδωρη πρόσοψη του από γυαλί να απολαύσει τον πρωινό ήλιο και να παραμείνει ζεστή όλη την ημέρα το χειμώνα.

Ο πυρήνας σκυροδέματος του σπιτιού χύθηκε στη θέση του και αφέθηκε εκτεθειμένος. Το νησί κουζίνας διπλασιάζεται ως τραπεζαρία. Φωτογραφία από τον Patrick Reynolds.

Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του νέου κτιρίου, "η κλίμακα του καθιστικού είναι αρκετά εντυπωσιακή, αρκετά ψηλή", λέει ο Alvaro. Ο λόγος για αυτήν την αίσθηση της ευρυχωρίας δεν είναι μόνο ο όγκος, αλλά ότι ο αρχιτέκτονας και οι πελάτες του δούλεψαν τόσο σκληρά για να χωρίσουν τα πάντα πίσω. Δεν υπάρχουν χώροι κυκλοφορίας στο νέο κτίριο, για παράδειγμα: οι πόρτες από ξύλο βελανιδιάς σε κάθε άκρο του καθιστικού ανοίγουν απευθείας σε κάθε ένα από τα δύο υπνοδωμάτια, τα οποία με τη σειρά τους ανοίγουν στο κοινόχρηστο μπάνιο που τα χωρίζει τα υπνοδωμάτια, δίνοντας τους μια αίσθηση οικειότητας σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο όγκο του χώρου διαβίωσης). Η εσωτερική παλέτα υλικών περιορίζεται σε σκυρόδεμα και δρυς, ενώ το σκοτεινό κέδρο επιστρώνει το εξωτερικό.

Και τα δύο υπνοδωμάτια συνδέονται με ένα κεντρικό μπάνιο. Φωτογραφία από τον Patrick Reynolds.

Το κτίριο κατασκευάζεται γύρω από ένα τσιμεντένιο τοίχωμα πυρήνα το οποίο χύνεται επί τόπου και αφήνεται εκτεθειμένο. Όλες οι υπηρεσίες - η βελανιδιά της κουζίνας, το τζάκι, τα υδραυλικά και η άφθονη αποθήκη - τοποθετούνται εναντίον του. Το νησί της κουζίνας σχεδιάστηκε για να διπλασιάζεται ως τραπεζαρία. Αυτή η αναγωγικότητα σημαίνει ένα απλό τετράγωνο παράθυρο που πλαισιώνει την τέλεια θέα του Coronet Peak στο τέλος του νησιού της κουζίνας που αισθάνεται σαν μια πολυτελή επιείκεια.

Ας, πολυτέλεια: είναι, λέει ο Alvaro, "μια τέτοια κακή χρήση λέξη." Σε αυτόν, η πολυτέλεια σε μια τέτοια τοποθεσία παρέχει ζεστασιά, καταφύγιο και πρόσβαση στην θέα. "Αντί να εστιάζουμε στο φινίρισμα και την επένδυση ολόκληρου του αντικειμένου σε γρανίτη ή πέτρα, πρόκειται για την οικοδόμηση στιγμών, για να είναι μια όμορφη εμπειρία".

Η πόρτα του μπάνιου ανοίγει στο γκαζόν του εξοχικού σπιτιού. Οι καρέκλες της τράπεζας Bertoia αγοράστηκαν από τον κ. Bigglesworthy στο Ώκλαντ.

Το Alvaro δεν λειτουργεί σε πολλά ανεξάρτητα σπίτια αυτές τις μέρες, καθώς ο χρόνος του είναι κυρίως ο σχεδιασμός πολυώροφων πολυκατοικιών στο Σίδνεϊ. Αλλά οι τεχνικές που εφαρμόζει σε αυτό το μικρό κτίριο μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε αυτά τα έργα. "Το κόστος των διαμερισμάτων αυξάνεται, ώστε να υπάρχει πίεση να διατηρήσουμε οικονομικά προσιτά προϊόντα στην αγορά", λέει. Αυτό σημαίνει να βρούμε τρόπους να κάνουμε τους μικρότερους χώρους πιο ζωντανούς ή, όπως το θέτει ο Alvaro, "να βελτιώσετε την ικανότητά σας να ζήσετε μέσα στον διαθέσιμο χώρο".

Το νέο κτίριο μιμείται τον προσανατολισμό του αρχικού εξοχικού σπιτιού στην περιοχή, τραβώντας τον ήλιο βαθιά μέσα στο εσωτερικό.

Πίσω στο Queenstown, αυτά τα μαθήματα έχουν ήδη απορροφηθεί από τους πελάτες της Alvaro. Έχει σχεδιάσει ένα μεγαλύτερο οικογενειακό σπίτι για την ίδια περιουσία για αυτούς, αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να σκέφτεται ποτέ ότι θα ενοχλήσει την κατασκευή του. Έχουν μάθει τη σημερινή τους ρύθμιση - οι μεταποιημένοι στάβλοι για τους εαυτούς τους και το νέο εξοχικό σπίτι για τους επισκέπτες - είναι το μόνο που χρειάζονται. Κανείς δεν εκφράζει καμία λύπη για το μεγάλο σπίτι των ονείρων που πιθανότατα δεν θα είναι ποτέ. «Αγκαλιάζουμε πραγματικά μικρά», λέει ένας από τους ιδιοκτήτες, χαρούμενος που έχουν ήδη αρκετά.

Λέξεις από: Jeremy Hansen
Φωτογραφία από: Patrick Reynolds

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here