Αυτό το βραβευμένο σπίτι διακοπών στην Piha επιπλέει μεταξύ των pōhutukawa

Σχεδιασμένο από βραβευμένους αρχιτέκτονες Lance και Nicola Herbst, αυτό το σπίτι διακοπών Piha επιπλέει μεταξύ των pōhutukawa. Ακριβώς στοιχειώδης και στιλβωμένη, είναι μια εντυπωσιακή απάντηση σε μια δύσκολη περιοχή

Φόρτωση της συσκευής αναπαραγωγής ...


Καθώς οδηγείτε κατά μήκος της θαλάσσιας παρέλασης στο North Piha στο σπίτι μας του έτους 2018, σχεδιασμένο από τους Lance και Nicola Herbst των Herbst Architects, παρατηρείτε δύο πράγματα. Πρώτον τα δέντρα: αρχαία pōhutukawa, τα τεράστια κλαδιά τους στριμμένα και κακοσχηματισμένα, χαλί στους λόφους και περιθώρια του δρόμου. Τότε βλέπετε τα σπίτια, σκαρφαλωμένα ανάμεσα στα δέντρα, αναρρίχηση για την θέα - και σε σχεδόν κάθε περίπτωση, υπάρχει μια γέφυρα στο μέτωπο, με πρόβολο πάνω σε πόλους, ψηλά πάνω από το έδαφος.

Είναι κατανοητό. Νέοι Ζηλανδοί σαν τράπουλες. Μας αρέσει να στέκεστε πάνω τους με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, να σκέφτεστε την άποψη. Μας αρέσει να μαγειρεύουμε, να τα μαζέψουμε με φίλους το καλοκαίρι και μας αρέσει να καθόμαστε μέχρι αργά το βράδυ. Το θέμα όμως για τα καταστρώματα - και ακόμα περισσότερο σε αυτό το θολωτό τμήμα της δυτικής ακτής, όπου το νοτιοδυτικό μπορεί να φυσάει σε κρύο και ισχυρό - είναι ότι είναι εκτεθειμένοι. Το ήμισυ του χρόνου δεν μπορείτε να καθίσετε επάνω τους. Βροχές το χειμώνα και είναι καλοκαίρι το καλοκαίρι. Θέλετε να κοιτάξετε τη θέα και θέλετε να δείτε τον καιρό καθώς αγωνίζεται από τον Τάσμαν. Αλλά δεν θέλετε πάντα να είστε στο δρόμο της. Είναι λοιπόν όλο και πιο ισχυρό το γεγονός ότι αυτό το παραθαλάσσιο σπίτι προσεγγίζει με ευκολία την θέα και το φως, χωρίς να εκθέτει τους ενοίκους του σε αντικείμενα.

Σχεδιασμένο ως καταφύγιο για ένα ζευγάρι με ενήλικα παιδιά, στο μέλλον θα χρησιμοποιηθεί σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Το bach που είχε προηγουμένως καταλάβει το χώρο ήταν στο επίπεδο του εδάφους, κρυμμένο πίσω από το σπίτι μπροστά και επισκιάστηκε από προστατευόμενα δέντρα - μεγάλο μέρος του χώρου είναι μια ειδική οικολογική περιοχή, η υψηλότερη μορφή προστασίας στο βιβλίο κανόνων του Ώκλαντ - και λείπει τόσο το φως και τον ήλιο. "Ήταν μια σοβαρά ηλιόλουστη περιοχή, με το βουνό να τυλίγει γύρω από αυτό, να πάρει πολύ απότομα στα ανατολικά και βόρεια", λέει ο Lance Herbst. "Καθώς ο ήλιος έρχεται γύρω, παίρνει πρώτα από το βουνό και στη συνέχεια το pōhutukawa."

Όχι πολύ καιρό μετά την αγορά του σπιτιού, οι ιδιοκτήτες προσέγγισαν τους Herbsts, που παρουσιάστηκαν πολλές φορές σε αυτές τις σελίδες, κυρίως για παραλιακές κατοικίες και παραλίες (πολλές από αυτές βραβευμένες) στη δυτική ακτή - στο Muriwai, Bethells και Piha - και στα νησιά του Κόλπου του Μεγάλου Φράγματος και του Waiheke. "Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον που θα μπορούσατε να πείτε, " προχωρήστε και κάντε ό, τι κάνετε ", κάποιος που μπορείτε να εμπιστευτείτε με ένα συγκεκριμένο κομμάτι γης", λέει ένας από τους ιδιοκτήτες.

Βοήθησε επίσης ότι οι Herbsts χρησιμοποιούνται για να δουλεύουν και να διατηρούν δέντρα, όπως αποδεικνύεται στο «Under Pōhutukawa», ακριβώς κάτω από το δρόμο από αυτό και το οποίο κέρδισε το Home of the Year 2012. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το κέντρο ενός ελαιώνα των εικονικών παράκτιων δέντρων. Σε αυτή την περίπτωση, αρκετά δέντρα μετακινήθηκαν προσεκτικά για να κάνουν το δρόμο για το σπίτι, που στη συνέχεια φαινόταν να πάρει τη μορφή των δέντρων, η δομή της φθάνοντας προς τα πάνω σε ηχώ κλαδιά και κορμούς.

Εδώ, η προσέγγιση ήταν λίγο διαφορετική, όχι μόνο επειδή το υπάρχον αποτύπωμα προσφέρει ένα προφανές μέρος για να οικοδομήσουμε. Η ευκαιρία εδώ ήταν να φτάσουμε στο θόλο για να αγγίξουμε τον ήλιο, το φως και τις απόψεις και, γι 'αυτό, να γιορτάσουμε το ίδιο το δάσος στο οποίο κάθεται το σπίτι.

Στην ουσία, το σχέδιο του Herbsts ήταν να χτίσει τα ξυλοπόδαρα. Εξωτερικά, το σπίτι είναι ένα απαλό, μετριοπαθές κτίριο από ξύλο και γυαλί σε έξι κομψούς χαλύβδινους πόλους και ένα κεντρικό κουτί από σκυρόδεμα με πέτρινο πάτωμα.

Μια σπειροειδή σκάλα από χάλυβα οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο και θέα στη θάλασσα και το δέντρο. "Ουσιαστικά, όλα τα καλά πράγματα ήταν στο ανώτερο επίπεδο. Με το σπίτι να ωθείται όσο το δυνατόν ψηλότερα στο θόλο, θα έχετε μια θέα στον ωκεανό και ένα αίσθημα δέντρο-σπίτι », λέει ο Lance. "Αυτό όχι μόνο φέρνει στο φως, αλλά σας επιτρέπει να ασχοληθείτε με το θόλο - και το πιο όμορφο μέρος του site."

Για να ξεφύγει από τον άνεμο, το σπίτι τελικά εξελίχθηκε σε ένα είδος τετράγωνο ντόνατ που βασίζεται γύρω από μια εσωτερική αυλή, η οποία διαθέτει υπαίθριο τζάκι. Κατά μήκος του μπροστινού μέρους του σπιτιού, υπάρχει μια δυτική κουζίνα-καθιστικό-τραπεζαρία με ολισθητήρες από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Στην ουσία, ο χώρος αυτός λειτουργεί σαν ένα καλυμμένο κατάστρωμα, γεμάτο με ένα ογκώδες χαλύβδινο κιγκλίδωμα που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει κλίση, περισυλλογή και ποτό.

Πίσω από την αυλή, γεμάτη από την πλαγιά και το δάσος, υπάρχουν δύο συμπαγή υπνοδωμάτια σε κάθε γωνιά, με εκπληκτική θέα στα δέντρα. ένα δωμάτιο κουκέτα κάθεται μεταξύ τους και δρα έξυπνα ως ένα πέρασμα όταν δεν χρησιμοποιείται. Από εδώ, μια γεμάτη γέφυρα οδηγεί στην πλαγιά του λόφου, η οποία θα περιλαμβάνει τελικά μια πισίνα σπα. Δύο μπάνια, εν τω μεταξύ, διασκεδάζουν μεταξύ των υπνοδωματίων και του κυρίως καθιστικού. Είναι μια άσκηση με τεχνική ακρίβεια, τοποθέτηση σε προκαθορισμένο μέγεθος. όταν βάζετε ένα σπίτι επάνω στον αέρα, αυτό αμέσως φαίνεται μεγαλύτερο.

Κάθε ευκαιρία έχει κατακτηθεί για να φέρει στο φως και να επιστήσει την προσοχή στην ηρεμία και την ομορφιά του χώρου. Ασυνήθιστα, τα εσωτερικά τοιχώματα από κόντρα πλακέ έχουν κηλιδωθεί με παρόμοιο σκούρο καφέ με τα δένδρα, ενώ η προς τα μέσα κεκλιμένη οροφή της φωτεινής σημύδας τραβάει το βλέμμα σας σε ένα συνεχές παράθυρο που ξετυλίγει την περίμετρο του σπιτιού και συλλαμβάνει το θόλο του δέντρου.

"Θέλαμε να παίξουμε τα αεροπλάνα με το σκοτεινό χρώμα, κάνοντάς τα να υποχωρήσουν στο βάθος, στα κλαδιά του pōhutukawa", λέει ο Lance της κίνησης. "Το γεγονός ότι είμαστε τόσο προστατευμένοι από τον ήλιο μας επέτρεψε να κάνουμε αυτή την πολύ υαλώδη απάντηση."

Παρά την υποχώρηση προς τα μέσα, το σπίτι αναγκάζει τους κατοίκους του να εμπλακούν με το τοπίο με τους πιο άμεσους τρόπους. Το χειμώνα, οι καταιγίδες ξεπλένουν τον Τάσμαν, η βροχή πιτσιρίζει το ποτήρι και τα δέντρα κινούνται στο αεράκι, σχεδόν σαν φύκια. Όταν επισκεφθήκαμε αργά το καλοκαίρι το απόγευμα, ο ήλιος πλύθηκε, ο αέρας φαινόταν μούσκεμα με αλάτι και το σπίτι γεμάτο με μια εκκωφαντική κακοφωνία τραγουδιού τραγουδιού.

Τον Δεκέμβριο, το pōhutukawa ξέσπασε σε χτύπημα, το ανθούρι βλάπτει και γεμίζει με σίτιση. Όντας εκεί αυτή τη στιγμή, πρέπει να κοιτάξετε και να αισθανθείτε ότι όλες οι Χριστουγέννες σας έρχονται αμέσως. «Είναι τρελό, όλο το δάσος απλώς σβήνει», λέει ο Lance. "Το φως γροθιά μέσα από το θόλο, ένα κουβούκλιο που συνεχίζεται και συνεχίζει, έτσι ώστε να έχετε σκοτεινά και ελαφρά μπαλώματα ... ένα Θεό-σαν φως έρχεται μέσα από όλα".

Λέξεις από : Margo White και Simon Farrell-Green. Φωτογραφία από : Patrick Reynolds.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here