Αυτό το μικρό σπίτι διακοπών στην κοιλάδα Cardrona πιστεύει ότι είναι μεγάλο

Μια απόδραση Cardrona Valley σχεδιασμένη από τα RTA Studios προσφέρει μεγάλα μαθήματα σε μικρή κλίμακα

Κρουαζιέρα της Cardrona Valley από το RTA Studios που σκέφτεται μεγάλο

Το τοπίο της κοιλάδας του Cardrona είναι μεγάλο. το σπίτι διακοπών των 72 τετραγωνικών μέτρων εκεί που ο αρχιτέκτονας Richard Naish του RTA Studio σχεδίασε για τον εαυτό του και την οικογένειά του είναι πολύ λιγότερο. Αυτό, φυσικά, ήταν ακριβώς η πρόθεση: το σπίτι σχεδιάστηκε ως μια άσκηση χωρίς να αλλάζει, αλλά ακόμα άνετα κοιμάται 10 το καλοκαίρι ή το χειμώνα. «Θέλαμε να δώσουμε το ελάχιστο που χρειάζεστε για διακοπές», λέει ο Naish. "Ήταν ένα καλό πείραμα για να ζεις σε στενά σπίτια με οικογένεια και φίλους. Φαίνεται ακόμα ότι υπάρχει πολυτέλεια του χώρου. "

Η καλύβα, όπως το ονομάζει η οικογένεια, γεννήθηκε από την επιθυμία του Naish και της συζύγου του, Andrea Hotere, με βάση το Όκλαντ, να διατηρήσουν τις ισχυρές συνδέσεις τους με το Νότιο Νησί - και να εξασφαλίσουν ότι και τα παιδιά τους θα βιώσουν αυτό. Η οικογένεια του Ναϊς είχε ένα μπατ στη λίμνη Hawea όταν μεγάλωνε, ενώ ο Hotere, που μεγάλωσε στο Dunedin, συχνά παρέμενε στο παχνί του παππού του στο Frankton στις όχθες της λίμνης Wakatipu. Έτσι, όταν το ζευγάρι είδε για πώληση στην Καρτερόνα, το αγόρασαν. Ήταν πολύ φθηνότερο από το ακίνητο στο Queenstown ή Wanaka, και μόνο κατά μήκος του δρόμου από το παλιό ξενοδοχείο Cardrona και την πίστα μέχρι το χιονοδρομικό.

Το σημείο εκκίνησης του Naish για το σχεδιασμό ήταν να είναι "η αντίθεση του Auckland - προσπαθήσαμε να ελαχιστοποιήσουμε τις ανέσεις που θα περιμένατε σε μια αστική κατάσταση". Έτσι το σπίτι δεν έχει wifi, έναν ενιαίο πάγκο κουζίνας, και μόνο ένα ιδιωτικό υπνοδωμάτιο, συν δύο σειρές κουκέτες στοιβάζονται τρεις-ψηλά σε ένα υψηλό διάδρομο. Οι υπνοδωμάτια και οι καθιστικοί χώροι συνδέονται με μια επιπλέον εσωτερική βεράντα 24 τετραγωνικών μέτρων με ένα δάπεδο από μεγάλες σχιστολιθικές πλάκες, ένα τζάκι που διπλασιάζεται ως μπάρμπεκιου και συρόμενες οθόνες που μετριάζουν τον άνεμο και τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού το απόγευμα.

Η αντίθεση

του Όκλαντ

Αυτή η ταράτσα, η οποία αποτελεί το κέντρο του σπιτιού, είναι ένας ζωτικός χώρος αναπνοής, ανακουφίζοντας την πίεση στους μικρούς χώρους διαβίωσης. Οι διαστάσεις του, όπως φαίνεται, καθορίστηκαν εν μέρει από το μεταξόνιο των 90 ιντσών του 1977 Defender 90 Land Rover, το οποίο ο Ναϊς το περιζήτησε πριν κτιστεί το σπίτι και μόλις αποκτήθηκε (μετά τη φωτογράφηση). Ο Defender στέκεται τώρα προσεκτικά δίπλα στο τζάκι στη βεράντα.

Μόλις αγόραζαν τον τόπο, ο Naish και ο Hotere ήθελαν να χτιστεί το σπίτι γρήγορα, για να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούσαν να χωρέσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες οικογενειακές διακοπές πριν μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Για να επιτευχθεί αυτό και να ελαχιστοποιηθεί ο προϋπολογισμός, ο Naish σχεδίασε το σπίτι όσο το δυνατόν πιο απλό. Η γραμμική της μορφή αποτελείται από οκτώ επαναληπτικούς κόλπους τοποθετημένους κατά μήκος ενός άξονα σχεδόν ανατολικού-δυτικού, με τρόπο που λειτουργεί ως ανεμοθραύστης για τους νοτιότερους που μερικές φορές ανατινάξουν την κοιλάδα. Έχει μια τακτοποιημένη συμμετρία, όπου ο εσωτερικός-εξωτερικός χώρος καταλαμβάνει το κέντρο, οι συρόμενες πόρτες ανοίγουν προς τα βόρεια και νότια από το καθιστικό και το μπάνιο και τα ρούχα είναι τοποθετημένα στις απέναντι πλευρές της υπνοδωματίου.

Ο Ναϊς λέει ότι το σπίτι είναι μια άλλη έκφραση του ενδιαφέροντός του για το κτίριο της Νέας Ζηλανδίας. Ενώ το δικό του σπίτι του Auckland είναι ένα σύγχρονο riff στις οροφές και τις αναλογίες των γειτονικών βιλών (κέρδισε το βραβείο Home of the Year του 2015), αυτό με την απλή φτερωτή του μορφή, την καμινάδα σχιστόλιθου και την επένδυση από κέδρο, από τις καλύβες και τα υπόστεγα του κεντρικού Otago. Λόγω της μικρής κλίμακας και της γνήσιας μαχαιρίδας της ταπεινότητας, η αναφορά σε αυτά τα μετριοπαθή προγενέστερα δεν αισθάνεται έντονη.

Στο εσωτερικό του, ο Naish ανέπτυξε μερικές απλές στρατηγικές σχεδιασμού για να κάνει το μικρό σπίτι να αισθάνεται μεγαλύτερο. Τα κουφώματα πύλης από μαύρο χάλυβα και οι οροφές με επένδυση σε πέλματα ανέρχονται σε πέντε μέτρα και στις δύο φτερούγες (στο υπνοδωμάτιο, αυτό επιτρέπει αρκετό ύψος για να στοιβάζονται οι κουκέτες σε τρίους). Το δυτικό άκρο του καθιστικού περιβάλλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από γυαλί με διπλά τζάμια. Η ζεστασιά για την πολύ μονωμένη δομή προέρχεται από μια αντλία θερμότητας σε κάθε πτέρυγα και βράζει στο σαλόνι. (Στο κρύο χειμωνιάτικο βράδυ που επισκεφθήκαμε, το καθιστικό έγινε τόσο ζεστό που έπρεπε να ανοίξουμε τις πόρτες).

Είναι αρκετά ελεύθερη

να μην έχουν πολλές επιλογές

Η ανάπτυξη του σπιτιού ήταν μια άσκηση περιορισμού των επιλογών, μια διαδικασία που τώρα η Naish συνιστά στους πελάτες. Δεν υπήρχε αγωνία πάνω από βρύσες ή φωτιστικά. "Αυτό οδηγεί, κατά την εμπειρία μου, στην παράλυση αποφάσεων", λέει ο Naish. "Είναι αρκετά ευχάριστο να μην έχουν πολλές επιλογές." Εξάλλου, η καλύβα δεν σχεδιάστηκε ως ένα αντικείμενο απομονωμένο από τη θέση του, αλλά ως ένα μικρό μέρος για να ενισχυθεί η απόλαυση του τεράστιου υπαίθριου τοπίου.

Οι 5 κανόνες για το σχεδιασμό ενός μικρού σπιτιού

Φόρτωση της συσκευής αναπαραγωγής ...

Λέξεις από : Jeremy Hansen. Φωτογραφία από : Patrick Reynolds.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here