Αυτό το εντυπωσιακό σπίτι Akaroa χτίστηκε για να φιλοξενήσει τρεις γενιές

Το καθιστικό στην άκρη του νερού στην Akaroa είναι μια έξυπνα σχεδιασμένη ομάδα σπιτιών, χτισμένη για να φιλοξενήσει μια οικογένεια τριών γενεών. συνδεδεμένα αλλά χωριστά

Ρίξτε μια πέτρα από το κατάστρωμα αυτού του εξοχικού σπιτιού που σχεδίασαν οι Aaron Paterson και Liz Tjahjana του PAC Studio και θα χτυπήσετε ένα ορόσημο. Το Daly's Wharf, το παλαιότερο επιχωματωμένο αποβάθρα του Akaroa, προβάλλει από το κοντινό θαλάσσιο πάρκο στον κόλπο των παιδιών, καταλήγοντας σε ένα μικρό καταφύγιο με πορτοκαλί στέγη.

Ο Paterson και ο Tjahjana - που σχεδίασαν το σπίτι σε συνεργασία με τον Dom Glamuzina των αρχιτεκτόνων της Glamuzina - πέρασαν πολλές ώρες σε αυτό το αποβάθρα κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης σχεδιασμού, μελετώντας πώς θα μπορούσαν να οργανώσουν ένα μεγάλο διώροφο σπίτι σε όλο το γειτονικό εργοτάξιο διατήρηση της ιδιωτικής ζωής, μεγιστοποίηση των απόψεων και σεβασμός της γειτονιάς της κληρονομιάς. Όλοι ενώ πιέζετε μερικά όρια.

Υπήρχαν μερικές άλλες μπάλες στον αέρα. «Χρειαζόμασταν να καταργήσουμε τη μάζα και τη μορφή του κτιρίου», λέει ο Paterson, ο οποίος περιγράφει την τοποθεσία, ακριβώς δίπλα σε έναν πολυσύχναστο δημόσιο χώρο περιπάτου, στενό, με ασυνήθιστα μακρά υψόμετρο που εκτείνεται παράλληλα με τη θάλασσα. "Ταυτόχρονα, δεν θέλαμε απλά να απλωθούμε σε όλη την περιοχή, αλλά να δημιουργήσουμε κάτι ψηλό και κάθετο. Με την Liz και εγώ κάναμε πολλές μελέτες για το τι θα μοιάζει και πώς θα το σπάσουμε ».

Το αποτέλεσμα δεν διαβάζεται ούτε ως μονολιθική ούτε σαν ψαροτούφεκο, αλλά ως μια συλλογή ad-hoc κτιρίων, με διακριτικές, απότομα κεκλιμένες στέγες που υποχωρούν και προχωρούν πέρα ​​από την περιοχή. Κοιτάζοντας από τον παραλιακό δρόμο, η μορφή προς τα αριστερά με την οροφή με διπλή σχάρα περιέχει δύο υπνοδωμάτια στον επάνω όροφο και ένα μπάνιο, με ένα bunkroom και ένα μικρό, δεύτερο καθιστικό κάτω. Ακριβώς δεξιά, κάτω από μια μονόκλιτη στέγη, είναι η κύρια κρεβατοκάμαρα, η οποία προεξέχει από ένα γυάλινο περίπτερο με ανοιχτή κουζίνα και τραπεζαρία.

Οι δύο μάζες συνδέονται με ένα δεύτερο διάδρομο, το οποίο επιτρέπει ένα κενό διπλού ύψους πάνω από τον κεντρικό καθιστικό, τον κόμβο του σπιτιού. Και στα δύο επίπεδα, τα σκίαστρα και οι οθόνες από σκούρο ξύλο έχουν αναπτυχθεί για να ενισχύσουν την ιδιωτικότητα και να μετριάσουν την οπτική επίδραση όλων αυτών των υαλοπινάκων.

Υπάρχει μια ηχώ εδώ για τα boatsheds που βλέπετε στην Akaroa και στον κοντινό κόλπο Duvauchelle - μια ιδέα που οι πελάτες έφεραν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά συνεργατικής διαδικασίας σχεδιασμού. Αλλά η πιο σκόπιμη αναφορά είναι στο άμεσο ιστορικό περιβάλλον. Ως προϋπόθεση για τη συγκατάθεση των πόρων, οι Paterson και Tjahjana ήταν υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με τη συμβουλευτική επιτροπή σχεδιασμού και εμφάνισης της Akaroa.

"Το πήραμε ως ευκαιρία να σχεδιάσουμε κάτι με περιφερειακή εξοικείωση", λέει ο Paterson. "Τα διώροφα ιστορικά κτίρια στην Akaroa είναι υπερήφανα και έχουν μια πραγματική κατακόρυφοτητα γι 'αυτά και θέλαμε να αναφερθούμε στη γλώσσα αυτή. Υπάρχει ένας βαθμός βιοτεχνίας σε αυτά τα κτίρια που θέλαμε να αναπαράγουμε, αλλά με σύγχρονους όρους. "

Η λεπτομέρεια είναι ιδιαίτερα έντονη στο εσωτερικό του σπιτιού - σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσπαση της εξωτερικής μορφής, το εσωτερικό φινίρισμα είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσκοπτο, με ασβεστωμένες σανίδες και εκτεθειμένη ξυλεία που χρησιμοποιείται σε δημόσιους χώρους. Υπάρχει μια άκρη του καπέλου στην κληρονομιά, επίσης, με τους αρχιτέκτονες να προσδιορίζουν το ίδιο πορτοκαλί από τη στέγη του Daly Wharf για την επένδυση του κυρίως μπαλκονιού της κρεβατοκάμαρας και το φεγγιχτό φεγγίτη πάνω από το καθιστικό.

Gallery | 12 φωτογραφίες
Δείτε περισσότερα από αυτό το Akaroa Home εδώ

Η λεπτή σκέψη επεκτείνεται στον τρόπο διαχείρισης της άφιξης στο σπίτι. Αντί να χτυπάτε αμέσως με θέα στο λιμάνι ευρείας οθόνης, μπορείτε να περιηγηθείτε σε μια είσοδο χαμηλής οροφής που τρέχει κάθετα προς το νερό, πριν στρίψετε και αναδύεστε στον όγκο διπλού ύψους του καθιστικού, το νερό τόσο κοντά που μπορείτε να γευτείτε σχεδόν το σπρέι αλατιού.

Ο Tjahjana λέει ότι έδωσαν πολλή σκέψη για το πώς θα κυκλοφορούσαν οι άνθρωποι μέσα από το σπίτι, προβλέποντας τη φωτιά του καθιστικού ως σημείο αγκυροβόλησης. "Πρόκειται για τη χρήση της προβολής για πλοήγηση στο κτίριο. Καθώς γυρίζετε για να αντιμετωπίσετε τις σκάλες που βλέπετε μακριά από αυτό, αλλά στην κορυφή στρέφετε προς την κατεύθυνση αυτή. "

Το σπίτι ήταν χτισμένο για να φιλοξενήσει μια εκτεταμένη οικογένεια τριών γενεών μαζί. Ενώ οι περιοχές του κάτω ορόφου είναι ανοιχτές και γενναιόδωρες, με πολλά φυσικά σημεία συγκέντρωσης, οι Paterson και Tjahjana ήθελαν επίσης να δημιουργήσουν έναν αριθμό μικρότερων και πιο οικείων χώρων όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υποχωρήσουν από την οικογενειακή ροή. Ως εκ τούτου, τα μπαλκόνια στη σουίτα για τους φιλοξενούμενους και στον πεζόδρομο στον επάνω όροφο, το επιπλέον σαλόνι στον κάτω όροφο και η απόφαση να τοποθετηθεί η κύρια κρεβατοκάμαρα σε ένα άκρο. Ένα προστατευμένο δευτερεύον κατάστρωμα στο πίσω μέρος του σπιτιού προσφέρει διαφυγή από τα στοιχεία και επιτρέπει την θέα προς το νερό.

"Υπάρχουν πολλές περιοχές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, και πολλή έμφαση δίνεται στους δημόσιους χώρους και όχι στα υπνοδωμάτια", λέει ο Tjahjana.

Το σπίτι ήταν ένα πρώτο στην Akaroa για τους αρχιτέκτονες με έδρα το Όκλαντ, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει διάφορα κτίρια στο Νότιο Νησί. Από την πλευρά τους, οι πελάτες, ένα ζευγάρι με βάση το Christchurch, επαίνεσαν το άνοιγμα των αρχιτεκτόνων. "Άκουσαν", λέει ένας ιδιοκτήτης.

Ο Paterson λέει ότι το τοπικό πλαίσιο είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο μίγμα, αλλά μόνο ένας από τους πολλούς. "Είναι επίσης μια διαπραγμάτευση με τους πελάτες. Ήταν ωραίο να δουλεύεις μαζί τους - υπάρχουν και πολλοί σε αυτό το σπίτι. "

Λέξεις από: Matt Philp . Φωτογραφία από : David Straight

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here