Ένα τρίο διαμερισμάτων σκαρφαλωμένο πάνω σε αποθήκη του 1906 Wellington

Τα καλύτερα διαμερίσματα του Wellington στοιβάζονται σε τρία επίπεδα πάνω από ένα υπάρχον τριώροφο κτίριο. ένα άλλο παράδειγμα πυκνότητας γίνεται καλά

Wakefield Apartments Project

Έτος: 2001
Τοποθεσία: Ουέλλινγκτον
Αρχιτέκτονες: Chris Kelly και James Fenton, Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής

Καθ 'όλη τη δεκαετία του '80 και του '90, οι στέγες σε όλη τη Νέα Ζηλανδία εξαπατήθηκαν, καθώς οι προγραμματιστές που συνειδητοποίησαν μια συμπαγή δομή θα μπορούσαν να κρατήσουν μερικούς ακόμη ορόφους να τις συσσωρεύσουν τόσο φτηνά όσο θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαχειριστούν. Το πρώην κτίριο BNZ (τώρα Burger King) στη γωνία των οδών Wellington και των δρόμων της Κούβας είναι ένα από τα χειρότερα παραδείγματα, ένα σκεπτικώς λεπτομερές κομμάτι της Βικτωριανής, το οποίο καταλήγει να σκαρφαλώνει με αυτό που μοιάζει με το πιο λεπτό σπίτι από τους χειρότερους προαστιακούς εφιάλτες. Θα πρέπει να πιέσετε σκληρά για να βρείτε ένα πιο έντονο σύμβολο της αρχιτεκτονικής παλινδρόμησης.

Gallery | 9 φωτογραφίες
Δείτε περισσότερα από τα διαμερίσματα Wakefield

Αργότερα, μια εντυπωσιακή εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα slapdash είναι μόλις λίγα τετράγωνα μακριά. Τα διαμερίσματα Wakefield Apartments είναι ένα συγκρότημα τριών απόλυτα σχεδιασμένων και εντελώς χαρούμενων κατοικιών που βλέπουν στο λιμάνι (και το πάρκο αυτοκινήτων του New World supermarket) από την κορυφή μιας αποθήκης 1906. Σχεδιάστηκαν το 2001 από τους αρχιτέκτονες Chris Kelly και James Fenton, ένα έργο με επικεφαλής τον Luit και τον Jan Bieringa, που ζουν στο βορειότερο διαμέρισμα της ανάπτυξης (οι άλλοι αγοράστηκαν από μερικούς από τους φίλους τους). Αψηφείτε τον αντίπαλο της πυκνότητας να αρνηθεί μια προσφορά για να εξερευνήσετε αυτές τις συναρπαστικές κατοικίες.

Ναι, είναι πυκνά, στοιβαγμένα σε τρία επίπεδα πάνω από ένα υπάρχον τριώροφο κτίριο. Κάθε διαμέρισμα έχει τρία υπνοδωμάτια, 160 τετραγωνικά μέτρα εσωτερικού χώρου και 30 τετραγωνικά μέτρα terraces και καταστρώματα (κάθε επίπεδο έχει αποτύπωμα περίπου 75 τετραγωνικών μέτρων), όλα διατεταγμένα σε αυτό που ο Fenton καλεί ένα ταξίδι προς τα πάνω στην αυξανόμενη διαφάνεια.

Για να μπείτε, πρέπει να πάτε μέσα για να βγείτε από το αρχικό κτίριο σε μια υπαίθρια βεράντα που συνδέει τα τρία διαμερίσματα. Η είσοδος σε κάθε κατοικία περνάει υπνοδωμάτια πριν ανεβαίνοντας στο συνδυασμένο σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα που βρίσκεται γύρω από το κλιμακοστάσιο, με χώρο διπλού ύψους. Ο Fenton αποκαλεί "το χειμώνα" που βλέπει δυτικά και ανοίγει σε ένα μικρό κατάστρωμα. Περαιτέρω, μια μελέτη κοιτάζει κάτω από το σαλόνι και ανοίγει στην βεράντα του. Η ζωή σε αυτά τα υαλώδη, κομψά skyboxes δεν αισθάνεται σαν αγκάθι όπως οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται. "Λέει ο Luit, " όταν κοιτάω κάτω βλέπω εκατοντάδες ανθρώπους ", " λέει ο Fenton, "και όταν κοιτάζουν ψηλά βλέπουν μόνο εμένα".

Οι θεατές μπορούν να δουν τις πτυχές των διαμερισμάτων αν θέλουν (αν δεν έχουν τραβηχτεί τα blinds), αλλά παρά την διαμαρτυρία του Fenton ότι μισεί «αυτά τα παραθαλάσσια σπίτια που βλέπουν», οι κάτοικοι αυτών των διαμερισμάτων μπορούν να δουν αφθονία από εδώ μέχρι εδώ. Τα γωνιακά παράθυρα από τα καθιστικά των τριών διαμερισμάτων βλέπουν απευθείας στο λιμάνι, ενώ η θέα προς τα δυτικά προσφέρει ένα τοπίο των στέγων αποθήκης, τα φώτα της κυκλοφορίας στο δρόμο κάτω και το εντυπωσιακό θέαμα της κεντρικής πόλης το βράδυ. Ο Fenton αρέσει στον τρόπο με τον οποίο τα διαμερίσματα κάθονται ελαφρώς στον άνεμο, παραπονιζόντας ότι η διαμονή σε ένα στέρεο κτίριο σε μια ζοφερή μέρα σημαίνει "δεν έχετε νόημα για το τι συμβαίνει".

Τα διαμερίσματα είναι ισχυρά σε μια πολύ ορατή γωνιά του δρόμου, όπως οι υψηλόβαθμοι πρεσβευτές της υπόσχεσης της ζωής μεγαλύτερης πυκνότητας. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια επιτυχημένη επανάληψη σε επίπεδο εδάφους αυτής της έννοιας που καταλαμβάνει ευτυχώς μια προαστιακή περιοχή κάπου. Όχι ότι οι Bieringas είναι επιρρεπείς σε τέτοιες φαντασιώσεις. Προς το παρόν εξετάζουν την κατασκευή περισσότερων διαμερισμάτων στη δυτική πλευρά της οροφής της αποθήκης, η οποία θα προσθέσει περισσότερους πλούτους σε αυτήν την κοινότητα στον ουρανό.

Λέξεις από : Jeremy Hansen. Φωτογραφία από : Paul McCredie.

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here