Το "πιο άσχημο σπίτι στην ακτή Kapiti" ανακαλύπτεται ξανά

Ο αρχιτέκτονας Gerald Parsonson επανεμφανίζει μια σχεδόν παρακμιακή ακτή Kapiti Coast bach

Καθώς οι προσκλήσεις γίνονται, δεν ήταν το πιο δελεαστικό. Οι Rob και η Helen Goldblatt ειπώθηκε από τους φίλους ότι το πιο άσχημο σπίτι στην ακτή Kapiti Coast ήταν προς πώληση - και ότι έπρεπε να ρίξουν μια ματιά. Τελικά, το έπραξαν. Γρήγορα μπροστά λίγο περισσότερο από 30 χρόνια, και εξακολουθούν να κατέχουν το ακίνητο - αν και τώρα, χάρη σε μια πρόσφατη ανακαίνιση από την Parsonson Architects, η παλιά διώροφη bach έχει βελτιωθεί δραματικά. "Μας αρέσει να αφιερώνουμε το χρόνο μας", αστειεύει η Ελένη.

Όταν αγόρασαν το ακίνητο, το ζευγάρι θα περάσει καλοκαίρια εκεί με τα τρία παιδιά που είναι τώρα ενήλικα. "Εμείς σχεδόν έζησα εδώ το καλοκαίρι αλλά σχεδόν ποτέ δεν ήρθαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γιατί δεν υπήρχε μόνωση και ήταν παγωμένο", λέει ο Rob. Σκέφτηκαν να το καταστρέψουν και να ξεκινήσουν ξανά, αλλά πέρασαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, χωρίς να καλέσουν αρκετά για να το κάνουν. Το 2012, συνειδητοποιώντας ότι η κατοικία των 75 τετραγωνικών μέτρων της δεκαετίας του 1960 επρόκειτο να πέσει γύρω τους, και θέλοντας να περάσουν πολύ περισσότερο χρόνο εκεί στη συνταξιοδότησή τους, το ζευγάρι (καθηγητής μαθηματικών και εκπαιδευτικός εκπαιδευτικών) τελικά πήρε τη βουτιά. Ήταν σαφές ότι χρειάζονταν κάποιον με ισχυρό όραμα να μεταμορφώσει το σπίτι.

Εισάγετε τον αρχιτέκτονα του Wellington αρχιτέκτονα Gerald Parsonson του Parsonson Architects, ο οποίος γνώριζε ήδη καλά την ακτή. Η δική του εξοχική κατοικία στο Paraparaumu κέρδισε το βραβείο Home of the Year 2001 του περιοδικού και έχει σχεδιάσει μια σειρά από άλλους στην περιοχή από τότε. Ο Rob και η Ελένη είχαν δει μερικούς από αυτούς. "Μας άρεσε η ανοιχτή, απλή και ανεπιτήδευτη προσέγγιση του", λέει ο Rob. Προσθέτει την Ελένη: "Οι κωπηλάτες του Gerald αξιοποιούν στο έπακρο τις απόψεις και τη θέση αλλά, το πιο σημαντικό, μοιάζουν με κωφούς".

Gallery | 15 φωτογραφίες
Δείτε περισσότερα από αυτό το bach

Όταν επισκέφτηκε το παλιό bach, ο Parsonson συνειδητοποίησε ότι είχε αποκοπεί το έργο του. "Τόσο πολλά από τα σπίτια του περασμένου αιώνα χτίστηκαν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το περιβάλλον τους, έτσι ώστε να καταλήξετε σε αυτές τις κατοικίες προαστιακού στυλ που κλόντουσαν δίπλα στη θάλασσα. Ο στόχος με τον Rob και τον Helen's bach ήταν να το αγκυροβολήσουν στο παραθαλάσσιο περιβάλλον, να χρησιμοποιήσουν φυσικά υλικά για να δημιουργήσουν ένα χαλαρό σπίτι που η οικογένεια και οι φίλοι αγαπούν να επισκεφτούν », λέει.

Για να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός υπό έλεγχο, η διαμόρφωση του κάτω ορόφου έμεινε σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη, αν και τα δύο υπνοδωμάτια και το μπάνιο ήταν μονωμένα και προστέθηκαν νέα εξαρτήματα και εξαρτήματα. Ένα δωμάτιο με δυτικό προσανατολισμό, το οποίο κάποτε φιλοξένησε την κουζίνα, μεταμορφώθηκε σε ράψιμο της Ελένης. Οι εσωτερικές σκάλες απογυμνώθηκαν από τον αρχικό τους τάπητα και οι ράβδοι τους ξεφλούδισαν στο «Parsonson Red Haring», μια έντονα κόκκινη απόχρωση που δημιουργήθηκε από την Resene, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Parsonson για κόκκινο όπως βρήκε σε ένα φυλλάδιο που διαφημίζει μια έκθεση Keith Haring. Τα κόκκινα βήματα είναι εκεί όπου συνέβη ο πραγματικός μετασχηματισμός. Το ανώτερο επίπεδο φιλοξένησε ένα μικρό καθιστικό με τρία απλά παράθυρα που έδωσαν μια ματιά στη θάλασσα. Ο χώρος έχει επεκταθεί κατά 35 τετραγωνικά μέτρα για να δημιουργήσει αυτό που ο Parsonson αποκαλεί ένα περίπτερο με ενιαία κουζίνα και χώρο καθιστικού και ένα παρακείμενο κύριο υπνοδωμάτιο, μια απάντηση στην επιθυμία του Rob και της Helen για ένα διαμέρισμα που μοιάζει να κλείσει από το υπόλοιπο κτίριο.

Έχω μια φυσική συγγένεια με τον μοντερνισμό της δεκαετίας του '50, οπότε οι ήχοι εδώ σχετίζονται με τα πιο παιχνιδιάρικα χρώματα παλαιότερων κωφών

Παρά το σχετικά μέτριο αποτύπωμα, η περιοχή αισθάνεται ευρύχωρη. Ένα νέο τραπέζι της κουζίνας κάνει διπλό καθήκον ως πάγκο, μειώνοντας την ανάγκη για στρέμματα αντιστρόφων. Και ένα προσεκτικά τοποθετημένο παράθυρο κουζίνας σημαίνει ότι όποιος βρίσκεται στο πλυντήριο πιάτων παίρνει για να ξεκουραστούν τα μάτια τους στα Akatarawas τα οποία, το χειμώνα, καλύπτονται με χιόνι. Η προσέγγιση "λιγότερο-είναι-περισσότερο" λειτουργεί επίσης καλά στο σαλόνι, όπου τα αρχικά δάπεδα rimu συμπληρώνουν τα τοιχώματα από κόντρα πλακέ οκουμέ, καθώς και αρχιτέκτονα που έχουν επαναπροσδιοριστεί από τους αρχικούς πίνακες του σπιτιού. Η Parsonson σχεδίασε επίσης τα μινιμαλιστικά φώτα τοίχου, κατασκευασμένα από τετράγωνα αλουμινίου.

Μια φωτεινή πορτοκαλί πόρτα χωρίζει την κύρια κρεβατοκάμαρα και το καθιστικό και αντιπαραβάλλεται με την μπλε και πράσινη παλέτα που χρησιμοποιείται αλλού, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού χώρου. Παρόλο που η Parsonson αφηγείται την ιδέα ενός χρώματος υπογραφής, οι τόνοι κόσμημα θυμίζουν ένα κοντινό bach που σχεδίασε και το οποίο παρουσιάστηκε σε αυτό το περιοδικό το 2012.

"Έχω μια φυσική συγγένεια με τον μοντερνισμό της δεκαετίας του '50", λέει, "έτσι οι ήχοι εδώ σχετίζονται με τα πιο παιχνιδιάρικα χρώματα παλαιότερων κωφών, βοηθώντας να διακρίνεται το σπίτι από την κρέμα, γκρίζα και μπεζ των σύγχρονων προαστιακών μεταμοσχεύσεων. Τα χρώματα έχουν επίσης ισχυρή σχέση με τα δέντρα, τον ουρανό και τη θάλασσα. "

Κάτω από το περίπτερο, ένα ντουλάπι αποθήκευσης εννέα τετραγωνικών μέτρων καλύπτει τις σκηνές, τα αλιευτικά εργαλεία και τα γενικά εξαρτήματα της ζωής στην παραλία. Αποθήκευση έλειπε στο προηγούμενο σπίτι, έτσι αυτό αισθάνεται σαν μια πολυτέλεια.

Η πρόταση του Parsonson να κατασκευάσει διπλά καταστρώματα έχει κερδίσει την εύνοια με τον Rob και την Helen, που λένε ότι είναι η τέλεια λύση για τους μερικές φορές δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής. "Όταν το χτύπημα στο νεροτσουλήθρα που βρίσκεται μπροστά στην παραλία, μπορούμε να υποχωρήσουμε στο προστατευμένο καταστρώμα που βλέπει στο δρόμο, αλλά να απολαμβάνουμε ακόμα τη θέα στη θάλασσα", λέει ο Rob. "Το κατάστρωμα που βλέπει στο δρόμο παίρνει επίσης υπέροχο πρωινό ήλιο, γι 'αυτό είναι ένα φανταστικό μέρος για πρωινό."

Βλέποντας από την παραλία, το bach του Rob και Helen μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. "Η προηγούμενη θέση μας φαινόταν σαν ένα καταφύγιο λεωφορείου που πέταξε στην άμμο, αλλά το νέο κτίριο είναι χαμηλό και άνετο μέσα στους αμμόλοφους και είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον του", λέει η Ελένη.

Κείμενο από: Sharon Stephenson. Φωτογραφία από: Paul McCredie

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here