Ένα σπίτι της Wanaka είναι χτισμένο χρησιμοποιώντας αρχαίο αλλά μη συμβατικό υλικό

Ένα σπίτι της Wanaka είναι χτισμένο χρησιμοποιώντας αρχαίο αλλά μη συμβατικό υλικό

Εάν ζητάτε ένα σπίτι που αισθάνεται βαθιά συνδεδεμένο με την τοποθεσία του, τότε είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε: μια κατοικία με τοίχους από χτυπημένη γη που λαμβάνονται, αν όχι κυριολεκτικά από την ίδια την τοποθεσία, τότε μόλις λίγα χιλιόμετρα κάτω από το δρόμο Κοιλάδα Cardrona της Wanaka. Για τους ιδιοκτήτες Stuart και Melanie Pinfold, η επιλογή αυτού του αρχαίου αλλά ακόμα μη συμβατικού υλικού για το οικογενειακό τους σπίτι δεν ήταν ένα φανταστικό ιδεαλιστικό πείραμα, αλλά ένα μέρος της σύνταξής τους στους φίλους τους Justin και Louise Wright, η ομάδα συζύγων πίσω από τη Συνέλευση Αρχιτέκτονες.

Οι Pinfolds ζούσαν σε ένα σπίτι από λάσπη από τούβλα και αγάπησαν τις θερμές οπτικές ιδιότητες του υλικού χωρίς συντήρηση, καθώς και τα πλεονεκτήματα της θερμικής και ακουστικής του απόδοσης. Έτσι, όταν επινοήθηκε ο κατάλογος επιθυμιών για το νέο τους σπίτι λίγο έξω από το Wanaka, η βραχιασμένη γη πήγε γρήγορα στην κορυφή της λίστας.

Η τοπική τεχνογνωσία βοήθησε. Το 2010, όταν ο Stuart και ο Melanie άρχισαν να σκέφτονται για ένα νέο σπίτι, οι Justin και Louise, οι οποίοι σήμερα είναι εγκατεστημένοι στο Arrowtown, ζούσαν στο Ουέλλινγκτον και δεν είχαν καμία εμπειρία με το χτύπημα της γης.

Εισαγάγετε τον Jimmy Cotter με έδρα το Wanaka, έναν αναβαθμισμένο αντισυμβαλλόμενο με περισσότερη από 20 χρόνια εμπειρίας στο υλικό (εργάστηκε με τον οικοδόμο Andrew Wavish στο σπίτι). Η τεχνογνωσία του Cotter έδωσε στους Justin και Louise την εμπιστοσύνη να δώσουν το υλικό σε κίνηση.

Ορισμένες προκαταλήψεις πρέπει να ξεκαθαριστούν. Η μεταβαλλόμενη γη δεν είναι τόσο έντονη και συνεπώς δαπανηρή όσο πολλοί άνθρωποι σκέφτονται. Οι Ιουστίν και Λουίζ λένε ότι το κόστος της οικοδόμησης σε βραχώδες έδαφος ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που θα δαπανούσε ο Stuart και η Melanie εάν το σπίτι χτίστηκε από συμβατική τοιχοποιία. Ναι, η βραχιασμένη γη απαιτεί χειρωνακτική εργασία, αλλά μια ομάδα τριών ανδρών πήρε μόλις τρεις εβδομάδες για να ανεγείρει τα σχεδόν μισά μέτρα πάχους τοίχους του σπιτιού.

Μόλις δημιουργήθηκαν τα θεμέλια του σκυροδέματος, η γη αναμείχθηκε με μια μικρή ποσότητα τσιμέντου προτού βυθιστεί σταδιακά σε προ-χτισμένη μορφή εργασίας. Ένας εργάτης τότε συμπιέζει τη γη με ένα πνευματικό έμβολο. Η φόρμα εργασίας απομακρύνθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των τοίχων και δεν χρειάστηκε μόνωση, επενδύσεις από γυψοσανίδες ή βαφή. Το υπόλοιπο σπίτι στη συνέχεια κτίστηκε πάνω και γύρω από αυτούς τους τοίχους. "Έμοιαζε σαν Stonehenge για λίγο", λέει ο Stuart.

Η διαχρονική ποιότητα της βραχιασμένης γης σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να συσχετιστεί με σπίτια με ρομαντικό αποικιακό λεξιλόγιο απ 'ό, τι ένα σύγχρονο. Αλλά κανείς σε αυτό το πρόγραμμα δεν είχε ρομαντικές αποικιακές φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα, η σύγχρονη σαφήνεια του σχεδιασμού του Justin και του Louise παίζει όμορφα με τις ρουστίκ ιδιότητες των κεκλιμένων τοίχων της γης. Αυτά τα τείχη είναι μια ισχυρή παρουσία, αλλά όχι μια αυταρχική.

Ο Justin και η Louise αποφάσισαν να ξεπεράσουν τα τρία περίπτερα του σπιτιού με την ελαφρότητα των κέλυφων που κρατούσαν τις μακριές, απαλά σκαρφαλωμένες στέγες. Τα παράθυρα του Clerestory και στα τρία περίπτερα χωρίζουν τις αιχμαλωτικές κορυφές του Mt Roy και των γειτόνων του σε οριζόντιες φέτες, ενώ οι μεγάλες συρόμενες πόρτες στο υπνοδωμάτιο και τα ζωντανά περίπτερα ανοίγουν προς τα βόρεια και απόψεις προς τις νότιες Άλπεις. Κανένα από αυτά τα βλέμματα δεν αισθάνεται συντριπτική: αυτό είναι ένα σπίτι που απολαμβάνει τις απόψεις του ως τυχαίες απολαύσεις, αλλά ποτέ δεν αισθάνεται υπερβολική από αυτούς.

Οι Stuart και Melanie άρεσαν την ιδέα ενός σπιτιού με τρία περίπτερα επειδή επέτρεπε τον διαχωρισμό δημόσιων και ιδιωτικών χώρων. Οι χώροι κατοίκησης καταλαμβάνουν ένα από αυτά τα περίπτερα, ενώ ένα άλλο περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, δύο μπάνια και τα ρούχα. Το τρίτο περίπτερο είναι μια διώροφη κατασκευή με ένα αυτόνομο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, που επιτρέπει στους γονείς του Stuart και Melanie να έχουν το δικό τους χώρο όταν επισκέπτονται (οι γονείς του Stuart ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι τείνουν να περνούν εβδομάδες κάθε φορά το σπίτι όταν επισκέπτονται τη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι γονείς της Melanie ζουν στο Χάμιλτον).

Χρησιμεύει επίσης ως ένας ήσυχος χώρος για τους Stuart και Melanie από τη συντριβή της οικογενειακής ζωής - ειδικά όταν ο Stuart θέλει να παρακολουθήσει το κρίκετ (το ζευγάρι έχει τρία παιδιά: Magnus, Anika και Felix). Το ισόγειο αυτού του περιπτέρου περιλαμβάνει το γκαράζ και μια μελέτη από την οποία οι Stuart και Melanie εργάζονται από το σπίτι στις επιχειρήσεις ανάπτυξης ακινήτων και καταλυμάτων τους και μπορούν να διεξάγουν συναντήσεις χωρίς διακοπή της ζωής στο υπόλοιπο σπίτι.

Τα περίπτερα συνδέονται με μια είσοδο χαμηλής οροφής και ένα διάδρομο που τονίζει το δράμα των ψηλότερων δωματίων. "Η κυκλοφορία μέσω ενός σπιτιού είναι ένα μονοπάτι που περπατάτε συνεχώς, γι 'αυτό κάναμε μια συνειδητή προσπάθεια να έχουμε κάποιους σφιχτούς, σπηλαιώδεις χώρους και μερικούς ψηλούς, μεγάλους χώρους", λέει ο Justin. Στο διάδρομο του υπνοδωματίου, τα τείχη είναι καθαρά προσανατολισμένα προς τις πόρτες των υπνοδωματίων των παιδιών. "Μικρές περιοχές κυκλοφορίας όπως αυτή συχνά παραμελούνται, " λέει ο Justin, "αλλά είναι συχνά πιο σημαντικοί χώροι από τα ίδια τα υπνοδωμάτια".


Οι Stuart και Melanie ήθελαν να διατηρήσουν το ζωντανό περίπτερο ανοιχτό - καθιστά ευκολότερο να προσέχουν τα παιδιά τους κατ 'αυτόν τον τρόπο - αλλά ήταν επίσης επίγνωση της ανάγκης να αποκρύψουν κάθε χάος και να διαχωρίσουν απαλά διάφορες λειτουργίες. Μια ψηλή πλάτη στο νησί της κουζίνας προστατεύει τον πάγκο της κουζίνας από την θέα, καθιστώντας τα πιάτα και την προετοιμασία φαγητού αόρατα από το τραπέζι. Στην τραπεζαρία, ένα βαθύ κάθισμα παραθύρου με βόρειο προσανατολισμό παρέχει μια πανέμορφη θέα στο βουνό και επίσης διαθέτει μεγάλα συρτάρια στα οποία τα παιχνίδια για παιδιά μπορούν εύκολα να διασωθούν στο τέλος της ημέρας.

Ένας μεγάλος διαιρέτης στο στήθος οριοθετεί τον καθιστικό και κρατά ράφια και μια τηλεόραση, αγκυρώνοντας τον χώρο και σώζοντας αυτούς τους όμορφους γείτονες τοίχους από την αγανάκτηση της φιλοξενίας μιας τηλεόρασης επίπεδης οθόνης. Οι Stuart και Melanie λένε ότι ο βόρειος προσανατολισμός του σπιτιού και τα χοντρά χτενισμένα γήινα τοιχώματα σημαίνει ότι διατηρεί την ηλιακή θερμότητα αποτελεσματικά στις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα απαραίτητη άλλη θέρμανση. "Ακόμη και στις χειρότερες καιρικές συνθήκες, δεν αισθάνεστε ποτέ κλειστοφοβική", λέει ο Melanie. Προσθέτει τον Stuart: "Είναι ένα ζεστό, ζεστό σπίτι το χειμώνα, και το καλοκαίρι ρίχνετε τις πόρτες ανοικτές και είναι μια αρτηρία στον κήπο".

Η Wanaka θεωρεί τον εαυτό της ως τον πιο ήσυχο, μετριοπατημένο ξάδελφο του blingier γειτόνιστή του Queenstown και τόσο οι Justin και Louise όσο και ο Stuart και η Melanie βλέπουν τη γεμάτη γη ως τέλεια έκφραση αυτού. Έχει επίσης μια αίσθηση μονιμότητας που έχουν λίγες κατοικίες της Νέας Ζηλανδίας. Η χαρά του σχεδιασμού του Justin και του Louise είναι ότι η πιθανή βαρύτητα αυτών των όμορφων τειχών είναι τόσο τακτοποιημένη με την ελαφρότητα του γυαλιού και του κέδρου.

Είναι ένα τακτοποιημένο τέχνασμα για να σχεδιάσετε ένα σπίτι με μια αίσθηση μονιμότητας που επίσης αισθάνεται σαν να προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες μιας αναπτυσσόμενης οικογένειας. "Αν κοιτάξετε τη δουλειά μας, υπάρχουν πολύ λίγα έργα που είναι παρόμοια - είμαστε πάντα ενδιαφέρονται για τα υλικά και πώς είναι μαζί και πώς να βγάλουν τις ιδιότητές τους για να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό", λέει ο Justin. Εδώ στην Wanaka, έχουν κάνει ακριβώς αυτό.

Q & A με τον Justin και τη Louise Wright των Αρχιτεκτόνων Συνέλευσης

ΑΡΧΙΚΗ Γιατί αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε μπλοκαρισμένη γη σε αυτό το σπίτι ">

Αριστερά: ισόγειο. Δεξιά: πρώτο επίπεδο.

Λέξεις από : Jeremy Hansen. Εικόνες από : Simon Devitt

Αφήστε Το Σχόλιό Σας

Please enter your comment!
Please enter your name here